Hierbij een reactie op het artikel van Stefan Geillar in de Volkskrant van 18 augustus: “kies voor alternatieven voor dwang in de psychiatrie”

Ook psychiatrisch verpleegkundigen vinden het niet leuk om een oudere man in de separeer te zetten, terwijl de man uit allemacht probeert uit te breken, zijn knokkels kapotslaat op de muur van de separeer. Of de jonge dame die het toch voor elkaar krijgt glas de separeer in te smokkelen en zichzelf tot bloedens toe open snijdt. Of de man die zo agressief is dat er honden bij moeten komen om de man in de separeer te krijgen voordat hij iemand dodelijk verwondt. Je hart bloedt. De mooie foto bij het artikel schetst een te rooskleurig beeld van een patiënt die gezellig op z’n bed ligt in kleding. Was het maar zo. De realiteit is harder en agressiever.

Stefan geeft hierbij alternatieven aan zoals krabhandschoenen.  Krabhandschoenen zijn binnen de korst mogelijke keren verwijderd en vriendelijk ingerichte kamers met klok, worden door agressieve patiënten gesloopt. Als je als verpleegkundige niet uitkijkt, word ook jij gesloopt. Psychiatrische verpleegkundigen hebben vaak te maken met verbale en fysieke agressie. Niet persoonlijk bedoelt maar je kunt de klappen wel oplopen. Verpleegkundigen zijn opgeleid voor de zorg.
Maar wat zijn de alternatieven?  Spuiten? Ja, maar dan zul je toch eerst de kans moeten hebben iemand te kunnen benaderen.

Er zijn veel verwarde personen die niet opgenomen worden of veel te kort opgenomen worden. Na enig sedatie, komt patiënt even tot rust en zijn de gevaarscritera niet meer aan de orde op dat moment. Patiënt komt weer op straat terecht, waar hij steeds verwarder wordt. De politie grijpt in, maar kan niet veel doen, want zodra de patiënt gesedeerd en rustig is moeten zij hem laten gaan omdat er op dat moment geen “gevaars criteria” meer zijn. Bovendien is de politie niet ingesteld op de zorg voor verwarde personen. Net zo goed als de verpleegkundige in principe niet opgeleid is om verwarde mensen in fysiek bedwang te houden. Voorheen moesten patiënten eerst opgenomen zijn voor men überhaupt kon denken over dwangmiddel. Als ik het goed begrepen heb, is het nu mogelijk om eerder in te grijpen en daarmee erger te voorkomen. Misschien kunnen we zelfs opname afwenden, indien we met de patiënt tot een vergelijk komen. Medicatie (injectie of pillen) accepteren en anders opname. Als de patiënt nog een beetje aanspreekbaar is zou dat misschien kunnen en anders moeten we er toch weer met de politie eropaf. We proberen eerder in te grijpen voordat de situatie escaleert. We proberen patiënt in zijn eigen omgeving te houden. Wij willen echt niet terug naar vroeger, toen de separeer gebruikt werd als het middel om patiënt structuur bij te brengen c.q. onderdanig en meegaand te maken. Of dat de separeer gebuikt wordt als straf. Verre van dat.

Maar voor  als nog hebben wij geen alternatieven voor patiënten die volkomen de weg kwijt zijn en een een gevaar vormen voor anderen en voor zichzelf. Wie het weet mag het zeggen. Goede ideeën zij van harte welkom.

Dinsey

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!