Marcellino Bogers - Gebiologeerd kijk ik naar een merel die zich bij het vijvertje in mijn tuin aan het wassen is. Musjes, koolmezen, een roodborstje en twee te dikke duiven vliegen af en aan.

De lente trekt zich niets aan van het coronavirus en gaat vrolijk haar eigen gang. De bloesems knallen feestelijk open en de bloesemblaadjes dwarrelen als confetti in het rond. Steeds meer fris groen verovert de tuin, geen vogel hoor ik hoesten en de natuur komt nadrukkelijk dichterbij dan de afgesproken 1,5 meter.

Die tintelende lente met haar niets-aan-de-hand-vogelgeluiden klinkt geruststellend, maar als ik de radio of tv aan zet wordt die rust verstoord door berichtgeving waarin statistieken, feiten, cijfers, interpretaties, politici, epidemiologen en virologen over elkaar heen tuimelen. Mijn nieuwshonger wordt elke vijf minuten met een update gestild, wat me nog het meest doet denken aan berichtgeving van het front door een oorlogscorrespondent. En helemaal als ik NOS Journaalverslaggever Gerri Eickhof in zijn rare groene legerjas opgewonden verslag zie doen voor een ziekenhuis terwijl nóg actueler nieuws hem al heeft ingehaald.

Het is tragisch maar waar: wat de zorgprofessionals in vredestijd niet lukte – duidelijk maken hoe vitaal hun beroep is – kreeg corona in één klap voor elkaar. Ze worden helden genoemd en krijgen minutenlang applaus. Dat ze onmisbaar zijn, wordt niet alleen duidelijk op de IC en de spoedeisende hulp, die op dit moment in de frontlinie liggen, maar ook op alle andere afdelingen in het ziekenhuis en in alle andere zorgsectoren.

In de GGZ, waar patiënten van wie de wanen en angstige hallucinaties over virussen nu echt moeilijk te onderscheiden zijn van de werkelijkheid.

In de ouderenzorg, waar de zorgverleners er plots alleen voor staan, na het verbod op bezoek van familie en mantelzorgers en de inzet van vrijwilligers. Zonder twijfel worden de mouwen opgestroopt, maar leg het maar eens uit aan mensen met dementie en hou maar eens afstand.

In de gehandicaptenzorg, waar familie en de dagbesteding gemist worden en waar beschermende middelen ontbreken terwijl je niet zonder fysiek contact zorg kunt verlenen.

In de thuiszorg, waar in veel gevallen het bezoek aan huis het enige contact is met de buitenwereld. En waar sommige zorgadressen veranderen in een mijnenveld omdat de familie er een eigen interpretatie van coronamaatregelen op nahoudt en thuiszorgmedewerkers zich onvoldoende beschermd voelen.

In de kraamzorg, waar de kraamverzorgende soms verkleed als ruimtevaarder en van een afstandje moet uitleggen hoe een pas bevallen moeder haar baby moet aanleggen.

In de terminale & palliatieve zorg, waar een enorme inzet wordt gevraagd om het einde nog enigszins menselijk te maken. De hospices zijn overvol en de druk is groot, extra palliatieve afdelingen worden geopend in ziekenhuizen, verpleeghuizen en hotels.

In de huisartsenpraktijk, waar ze zich in de eerste dagen als vooruitgeschoven post schrap moesten zetten, maar waar ze zich nu zorgen maken over lege wachtkamers. Het feit dat er ineens veel minder mensen met een hartaanval of herseninfarct zijn, voorspelt immers weinig goeds…

En als je dan ook nog bedenkt dat al die zorgverleners zelf ook bezorgd zijn om hun kinderen, partners, ouders en grootouders, maar dat hun zorghart besluit dat ze elke dag weer aan het werk moeten en zullen gaan, dan is het geen vals sentiment als ze helden worden genoemd.

Vanzelfsprekend komt er na het applaus de bonus en de structurele loonsverhoging, daar ga ik vanuit. Want als er één ding is dat deze coronacrisis duidelijk maakt, dan is het wel de slagkracht, flexibiliteit en onverschrokkenheid van de zorgprofessionals.

En dat heel Nederland dat eindelijk beseft, dat maakt deze donkere lente ietsjes lichter!

Marcellino Bogers

Deze blog staat ook op de MetZorg facebookpagina, daar kun je reageren: www.facebook.com/metzorg.

 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Pixabay.com
  • Datum: 01 apr 2020
  • Naam blogger: Marcellino Bogers
  • Link bij deze blog: Website bezoeken

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!