Marcellino Bogers- Die waardering voor de zorg tijdens de coronacrisis, dat is eigenlijk hetzelfde als een veld klaprozen.

Zo’n veld schittert in de zon, overweldigt en ontroert je, maar een dag later kunnen de bloemen ineens uitgebloeid zijn. En als je ze plukt vallen de blaadjes in no time uit. Ik plukte toen ik klein was een bosje voor mijn moeder, maar toen ik ermee thuiskwam had ik alleen de steeltjes nog maar vast.

Het lukte de Tweede Kamer maar niet om die motie aan te nemen voor betere arbeidsvoorwaarden en een beter salaris voor zorgmedewerkers. Tot twee keer toe staakten de stemmen, dus die derde stemming kon best spannend worden, er hoefde tenslotte maar één iemand in de file te staan of ziek te zijn. Er wordt vanwege corona-desinfectiemaatregelen in drie groepen na elkaar hoofdelijk gestemd, wat het geheel doet denken aan een voetbalwedstrijd met verlengingen, dus ik pakte een biertje en een zak chips en ging er maar eens goed voor zitten.

Ik probeerde me te concentreren op de Kamerleden van het CDA en de CU, die het belachelijke argument hanteren dat de politiek niet over loonsverhogingen gaat, terwijl het kabinet nou juist het budget daarvoor vaststelt. D66 is van mening dat er geen geld voor is, terwijl er miljarden naar de KLM en andere grote bedrijven gaan. De VVD is sprakeloos en zoekt nog steeds naar argumenten, zij hebben het nog nooit opgenomen voor de zorg, integendeel, zij hebben de zorg structureel uitgekleed en kapotbezuinigd.

Onhoorbaar werden de stemmen uitgebracht, ik zette het geluid knoerthard aan, maar dat hielp niet. Ik zag wel dat Asscher veel te laat binnenkwam. Had Renske Leijten de vorige keer de uitslag kunnen bepalen als ze op tijd was geweest, is het weer een van de indieners van de motie die zo blundert, ongelofelijk… Ik kon onmogelijk het woord ‘voor’ en ‘tegen’ van elkaar onderscheiden en ik dacht: waar is doventolk Irma? Ik zag nergens een scorebord, geen herhalingen of slow motions - onhoorbaar en onzichtbaar voltrekt zich de democratie. Ben niet goed in liplezen maar probeerde dan maar de lichaamstaal te begrijpen, en opeens dacht ik tranen te zien opwellen bij een aantal zogenaamd barmhartige CDA’ers en toekomstgerichte D66’ers. Zie je wel, dacht ik, ze willen niet tegenstemmen, maar worden door de partij daartoe gedwongen … of komt het door die desinfectiemiddelen die overvloedig rond gesprayd worden? En toen was het opeens voorbij, Arib noemde het nummer van de motie en zei: “71 stemmen voor en 73 tegen, de motie is verworpen…”

Wat het allemaal extra pijnlijk maakt, is dat deze week bekend werd dat als de vele overuren die zorgverleners moesten maken, uitbetaald worden, dit ten koste kan gaan van toeslagen die ze krijgen voor bijvoorbeeld huur en kinderopvang. Het kan dus goed zijn dat ze voor niets hebben gewerkt! De staatssecretaris suggereerde dat men die uren dan maar in de vorm van vakantiedagen mee moet nemen naar volgend jaar. Nou hoop ik maar dat ze zo slim zijn die bonus, die al drie maanden op zich laat wachten, belastingvrij uit te keren. Want deze week kwam de SER met het bericht dat er een enorm tekort aan zorgmedewerkers dreigt, en uit een enquête van NU’91 bleek dat bijna 40% van de ondervraagde verpleegkundigen erover denkt een andere baan te gaan zoeken. Dus overuren in ruil voor vakantiedagen? Is er dan nog iemand die die diensten over kan nemen??

In het gebouw van het ministerie van VWS hangen tientallen posters met ‘Ik Zorg.’ aan de muur, behorende bij de imagocampagne waarmee het ministerie en werkgeversorganisaties 125.000 nieuwe zorgmedewerkers wilden aantrekken. De ministers en staatssecretaris van Volksgezondheid laten zich er graag en trots interviewen. Het wordt tijd dat we de posters actualiseren en er met een stift tranen en blauwe plekken op aanbrengen. Of beter nog: maak die poster na, met een foto van hoe jij je nu voelt en post m op social media. Ik heb er alvast twee gemaakt, met foto’s van ZorginBeeld die ik voor dit doel mocht gebruiken 😊.

Om iedereen te ‘bedanken’ voor wat jullie tot nu hebben gekregen: veel geklap, 2000 verkeerd verlote vliegtickets, een haring, niet-uitbetaalde overuren, kortom … een bosje geplukte klaprozen.

Marcellino
Redactie: Fransiska


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : ZorginBeeld
  • Datum: 25 juni 2020
  • Naam blogger: Marcellino Bogers

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!