Marcellino Bogers - De Franse regering, zo lazen we afgelopen week, trekt 7,5 miljard euro uit voor hogere salarissen in de zorg, wat resulteert in een structurele salarisverhoging van € 183,- per maand.

Geen idee wat een verpleegkundige in Frankrijk nu verdient, maar we kunnen toch wel spreken van een jaloersmakende, historische en adequate Franse slag. En wij hier in Nederland maar wachten op de verdeling van die langverwachte bonus. Want toen die eindelijk werd aangekondigd, daags nadat de coalitiepartijen in de Tweede Kamer de structurele loonsverhoging hadden weggestemd, bleek het een explosief dat in je handen kan ontploffen: hij is alleen bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend personeel en de werkgevers moeten zelf gaan bepalen wie ‘m krijgt. De werkgevers begrepen het gelijk: dit kunnen we nooit goed doen, we moeten nog een héél eind verder met onze mensen, en dus schoven ze de hete aardappel terecht terug naar de minister. Want niemand zal het eens zal zijn met welke verdeling dan ook, de zorg is echt alleen gebaat bij een structurele salarisverhoging, erkenning, invloed en scholing om zo een intrinsieke wervingskracht te ontwikkelen en het dramatische tekort aan zorgpersoneel enigszins op te lossen.

Waarna De Jonge liet weten dat de kaders blijkbaar ontbreken voor deze blijk van waardering en dankbaarheid en dat VWS dit verder zou gaan inkleuren voor het zomerreces. Ik dacht toen gelijk: die kleurplaat was een stuk makkelijker geweest als je meteen voor een structurele salarisverhoging was gegaan. En ik dacht daarna: hopelijk krijgt V&VN niet de taak om de bonussen te verloten… Inmiddels is het zomerreces begonnen, zijn de kleurpotloden blijkbaar opgeruimd en denk ik: het gebeurt weer, een pijnlijk besluit dat de zomer in geduwd wordt. Slim, want als iedereen op (corona)vakantie is, verdampt de boosheid vanzelf.

Dus wat nu? Hoe blij iedereen ook aanvankelijk was na drie maanden wachten, het besef groeit dat die bonus niet meer dan een zoethoudertje en een fopspeen is. Maar wordt daar vervolgens tegen geprotesteerd? Wanneer gaan jullie het signaal afgeven dat dit de zoveelste belediging is en je het echt niet langer pikt?

Een jaar geleden maakte het conflict rondom de wet BIG 2 duidelijk dat de verpleging wel degelijk spierballen heeft. De actiegroep BIG2 in de overgang, actief op facebook, verenigde kritische verpleegkundigen en zij brachten terecht V&VN aan het wankelen, omdat die het contact met de werkvloer totaal verloren was. Het was het begin van een veenbrand die voortwoekerde, waardoor ook de traditionele bonden zich achter de oren krabden. Met duizenden volgers, delers en likers balde de actiegroep een digitale vuist, die zo hard op tafel knalde dat Bruins door de knieën ging, en de wet BIG 2 binnen no time van de baan was.

Alleen: toen de boosheid omgezet werd in werkelijk actie voeren, zoals de straat opgaan en demonstreren, kwam dat niet verder dan een tamelijk krachteloos megafoonprotest, en waren er eigenlijk te weinig mensen, zeker als je bedenkt dat er bijna 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam zijn. Waar is dan toch de rest, denk je dan… En dat is in deze huidige periode helemaal zichtbaar: zijn er protesten, staat er praktisch niemand. Gelukkig moet je 1,5 meter afstand houden, dan lijkt het nog ergens op, en er zijn ongetwijfeld heel veel afwezige verpleegkundigen en verzorgenden die echt een heel goed alibi hadden die met de coronacrisis te maken had, en die echt alleen in staat waren hun boosheid via een duimpje op sociale media te laten blijken.

Maar ik hoop zo dat jullie één ding met elkaar afspreken: dat jullie na de zomer, op 5 september, massaal laten zien waar jullie voor staan. Principes, idealen, standpunten en eisen hoeven niet ingeleverd of verdund te worden, op 5 september, uitgeroepen tot landelijke actiedag, gaat het gebeuren: het leger volgers, likers, delers, reageerders en reaguurders staat ook op, gaat de straat op en maakt een gezamenlijke vuist die doordreunt tot aan Prinsjesdag.

1 dag een wapenstilstand tussen de verschillende facebookgroepen

1 dag een monsterverbond tussen de FNV, CNV, Nu91 en V&VN

1 dag PvdA, SP, GroenLinks die niet aan de verkiezingen denken.

Huur de Arena af en alsjeblieft: geen gehos en gezang, maar bevolk de tribunes op 1,5 meter, laat je neervallen op het veld, vorm het woord help, toon je spierballen en maak mooie opnames vanuit de lucht alsof het gaat om de opening van de Olympische spelen.

Ik wens jullie allemaal een welverdiende vakantie; ontspan, lach, slaap, drink, wandel en verwonder. Rust goed uit, en kom voor je vak vechten op 5 september!!

Marcellino
Redactie: Fransiska

---

Deze blog staat ook op de MetZorg facebookpagina, daar kun je reageren: www.facebook.com/metzorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Ben Kerckx via Pixabay
  • Datum: 18 jul 2020
  • Naam blogger: Marcellino Bogers

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!