Maartje Goverde - Onze wereld is in strijd; aan de ene kant de mensen die weten hoe zwaar covid-19 drukt op de wereld, en aan de andere kant de mensen die weten dat het allemaal zwaar overdreven is.

Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Ja covid-19 is echt en gaat voorlopig ook niet weg. En je kunt er echt heel erg ziek van worden en blijven, ook als je niet doodgaat – wat ook jonge mensen echt gebeurt. Tegelijkertijd is het ook echt waar dat verreweg de meeste mensen er niet dood aan gaan en dat de mensheid eerder met nieuwe virussen moest leven, en dat lukte ook. Ik ben gestopt met me verder te verdiepen in het virus want ons probleem is niet het virus.

Ons probleem is niet dit virus.

Ons probleem is dat we in een oorlog beland zijn; niet tegen het virus, maar tegen elkaar. En zoals de meeste oorlogen zijn de meesten van ons ook nu vooral druk het ongelijk van anderen te bewijzen, in plaats met de ruzie op te lossen. Ik snap de heftige emoties wel, want ons leven is veranderd. Vrijwel niemand op aarde kan doorleven zoals-ie een jaar geleden deed. Ieder van ons heeft ander leed; een zelfstandig ondernemer die z’n levenswerk kapot ziet gaan heeft met andere problemen te maken dan een zorgprofessional die de hele dag zwetend in een benauwd pak moet zwoegen om de constante stroom van patiënten op te vangen en moet kiezen tussen wie wel of niet behandelen of zelfs laten doodgaan. Ieder heeft z’n eigen leed, en het leed is onze gemene deler. De meesten van ons weten dat best, en met een beetje goede wil zouden we elkaar daarin kunnen steunen, want uiteindelijk willen we ook allemaal hetzelfde: een prettig leven leiden. Maar het is oorlog en iedereen staat op scherp.

Wat we nodig hebben is leiders die ons rust kunnen brengen. Die ons samen weten te brengen en die een duidelijke lijn kunnen uitzetten. Die leiders hebben we niet. We zitten aan te kijken tegen mensen die geen knopen kunnen doorhakken, waardoor het virus niet losgelaten wordt, maar ook niet ingedamd. We kijken naar een regering die met twee maten meet. Mondenvol komen voorbij over ‘samen’ en ‘zo moeilijk is het niet’ en ‘klappen voor de zorg’. En vervolgens loopt datzelfde kabinet letterlijk de kamer uit als er over zorgprofessionals gestemd moet worden – ook nog een enorme ondermijning van de democratie! – houdt een minister een  bruiloft waarbij hij zelf de coronamaatregelen schendt waarna hij vervolgens wordt vrijgepleit van boete & strafblad, en vliegt de koning net na een gedeeltelijke lockdown vrolijk met zijn gezin naar een exotische vakantiebestemming. En dan hebben we het nog niet over het toeslagendrama met de belastingdienst, of al die andere ellende waar ik het in m’n vorig blog al over had. Toegegeven, er kwamen excuses voor het weglopen, er werd nog wat gemorreld aan boete en strafblad vanwege de bruilofttreurnis, en de koning vloog na een paar uur weer terug. Maar alleen omdat er vanuit het volk een standje werd gegeven.

Ons probleem is niet het virus.

Ons probleem is dat we in een ziek systeem zitten, geleid door bewindslieden die zich gedragen alsof ze in een zandbak zitten op het eerste de beste kinderdagverblijf. Als kleuters die nog moeten leren reflecteren op hun eigen gedrag, en het volk nodig heeft om hen af en toe streng toe te spreken. Want over één ding zijn verreweg de meeste burgers het wel eens: ons systeem is ziek. En dat moet anders.

In plaats van strijden over ‘wie heeft gelijk’, zou ik liever samen focussen op ‘waar willen we heen’.

Dan kunnen we beginnen met het effectiever stellen van grenzen aan onze bewindslieden. Het lukt ons nu al, dus wie weet wat we kunnen bereiken als we daadwerkelijk met elkaar gaan samenwerken.

De toekomst begint vandaag, we hoeven er alleen nog in te stappen. Samen.

Maartje Goverde

Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers Coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 18 okt 2020
  • Naam blogger: Maartje Goverde

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!