Marcellino Bogers - Het was te verwachten dat er een keer een eind zou komen aan de heldenverering, maar om nou te zeggen dat je daarmee als zorgverlener had kunnen zien aankomen dat het applaus naadloos over zou gaan in klappen ...

die uitgedeeld worden door familieleden die zich niet wensen te houden aan de coronamaatregelen, nee, dat is toch echt het andere uiterste. En er was die directe rechtse van de coalitie, die niet wenst in te stemmen met een (terechte) salarisverhoging. En dat terwijl het werk, ook al weet je nu beter wat je te wachten staat, onveranderd zwaar en heftig blijft.

Wat zou het dus fijn zijn als je nu wat extra steun zou krijgen, juist nu de tweede golf aanzwelt, het virus besmettelijker (b)lijkt en voor deze coronakerst de verloven zijn ingetrokken. Dat je bijvoorbeeld te horen krijgt dat alle loterijen besloten hebben al hun prijzengeld beschikbaar te stellen aan de zorg. Met een fantastisch prijzenpakket, bestaande uit:

– Een uitgebreide barbecue, met alle collega’s die de afgelopen periode een burn-out hebben opgelopen, onder het motto ‘Vurig verlangen naar rust’ – Een week zeilen met de collega’s waar je altijd ruzie mee hebt onder het motto ‘Wie gaat er overstag?’ – Een jaar lang een speciale boodschappenbezorgdienst, die behalve de boodschappen ook de was en de strijk voor je doet, onder het motto ‘Uit de kreukels liggen‘ en die als je geen tijd hebt om te koken, ook dát van je overneemt onder het motto ‘Van de kook’ – Een jaar lang gratis kinderopvang, gratis oppas en fikse korting op bioscopen en theaters, onder het motto ‘Eindelijk tijd voor je partner’ – Een vaste chauffeur voor in de thuiszorg zodat je de vermaledijde administratie op de achterbank kunt doen, onder het motto ‘Schrijvend inhalen ‘.

Ja, dat zou wat zijn, maar de hoofdprijs wordt dan natuurlijk die Eigen CAO Voor Verpleegkundigen En Verzorgenden. Niet voor niets adviseerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in hun pas uitgebrachte rapport ‘Applaus is niet genoeg’ precies dat: een aparte cao, waardoor er beter rekening gehouden kan worden met jullie arbeidsvoorwaarden. Hiermee ligt een categorale cao binnen bereik, en die kan ervoor zorgen dat de uitstroom ingedamd wordt, het ziekteverzuim omlaag gaat, het plezier in het werk weer terugkomt, een burn-out voorkomen wordt, er carrièreperspectief ontstaat, er een passend loon uitbetaald wordt, de werkdruk verlaagd wordt, er tijd en geld is voor goede opleidings- en scholingsmogelijkheden én dat je zeggenschap krijgt over je vak.

Maar nu is het dus wel zaak dat we er voor zorgen dat dit advies van de RVS niet ergens in een la verdwijnt. Alleen al omdat het maar de vraag is of de traditionele, sectorale bonden het advies zullen steunen, die weigeren namelijk al jaren categoraal te denken, omdat ze bij het onderhandelen over een nieuwe zorg-cao de 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden nodig hebben. Want die zijn namelijk sympathiek en onmisbaar. En die gebruiken ze dus als breekijzer om voor de gehele sector verbeteringen af te dwingen.

Terwijl een categorale cao nou juist dat ene, voortdurend genoemde argument van tafel veegt; het argument dat structurele verbeteringen te duur zijn, want ‘we hebben het over 1,3 miljoen zorgverleners’. Met een eigen cao praat je niet over 1,3 miljoen maar over 300.000 werknemers, en dus over veel minder kosten. Bovendien kunnen er veel gerichter afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld zeggenschap en ontwikkelmogelijkheden.

Dit zou de belangrijkste stap in de geschiedenis van de verpleging betekenen; eindelijk zal er sprake zijn van een duidelijke positionering van het beroep en dat was nou precies wat er nog ontbrak aan het indrukwekkende proces van professionalisering sinds Florence Nightingale. Dát zou pas echt een mooie en verdiende klap zijn, die nog lang zal nadreunen.

Marcellino 

Redactie: Fransiska 

Deze blog staat ook op de MetZorg facebookpagina, daar kun je reageren: www.facebook.com/metzorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Pixabay.com
  • Datum: 24 dec 2020
  • Naam blogger: Marcellino Bogers

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!