Maartje Goverde - Je kunt geen stront ruimen als je doet alsof het er niet ligt.

En gezien ik niet van stront hou, kijk ik graag goed om me heen, zodat het direct geruimd kan worden. Liefst nog voor het ontstaat. Want de meeste puinhopen in onze wereld hadden best heel goed voorkomen kunnen worden. Als we iets beter zouden kijken. Want we leven in een oppervlakkige wereld, en schijn bedriegt.

De mensen die goed kijken hebben de halve wereld – of zouden dat in ieder geval kunnen hebben. Maar de realiteit is dat de mensen die door de oppervlakte heen prikken, al snel overweldigd worden door de enorme hoeveelheid onzin die ze tegenkomen. Vaak hebben ze ook nog het idee dat iedereen het wel zal zien, dus wie denken ze dat ze zijn? Of juist dat ze zelf dingen niet goed zien, want als verder iedereen het anders ziet… wie denken zij zelf dan dat ze zijn? Mensen die goed kijken zijn heel vaak ook degenen die goed naar zichzelf kijken. Zelfkritiek leidt vaak tot zelftwijfel, of in ieder geval tot een bescheiden ego – niet het soort mens dat vooraan staat in onze wereld.

We leven in een oppervlakkige wereld, het leven zit vol tegenstrijdigheden en schijn bedriegt. Alles bij elkaar een recept voor een heleboel gezeik en gedoe.

Precies wat we nu ook hebben: geruzie en gedoe. Een pandemie vol mensen die smeken om rekening te houden met de zorg, en andersom mensen die in opstand komen tegen de maatregelen. We hebben een afgetreden kabinet, waarbij de leden voor het gemak hun positie voor de komende verkiezingen vasthouden.

En dan hebben wij het nog goed, hè, vergeleken bij andere landen.

De roep om verandering wordt van alle kanten harder. En ik denk: als we dan nu toch aan het schuiven gaan in onze wereld, laten we dan de kant van meer zorgvuldigheid kiezen. Het kan echt. We kunnen echt elkaar tegemoet komen, we kunnen het echt. Het begint met eerlijk zijn. Want dat is waar het misgaat. Kijk naar de pandemie en alles wat er niet verteld wordt: zoals ‘wie het hardste schreeuwt, krijgt het eerste een vaccin’. En zoals dat het 10 maanden duurt voor er een beetje aandacht komt voor voldoende bescherming van zorgpersoneel. Kijk naar de toeslagenaffaire die van verzwijgingen en zwartgelakte pagina’s aan elkaar hangt. Kijk naar wet BIG II die van tafel ging maar achter de schermen nog steeds gewoon verder en verder ingevoerd wordt.

De ziekte in onze wereld zit vooral in het zwijgen – en in het oppervlakkig voorbijgaan aan dat zwijgen.

Het is tijd om eerlijker te zijn. Duidelijker en zorgvuldiger. Dat klinkt heel makkelijk maar het valt vies tegen. Wie heeft er niet dingen waar-ie zich voor schaamt? Wie vindt het makkelijk om de woorden ‘het spijt me’ hardop uit te spreken? En er dan ook nog acties aan te verbinden? Wie lukt het om in het openbaar uit te spreken wat-ie wil bereiken? Ik heb het niet over het schreeuwerige: ‘Anderen moeten alles anders doen’,  maar over het ‘Wat kan ik anders doen en wat heb ik nodig?’. Dat is stukken moeilijker. En weet je wat zo fijn is? Het is gewoon een vaardigheid. We kunnen onszelf trainen om duidelijker, eerlijker en zorgvuldiger te zijn. Elke dag een beetje; als klein stapje naar een andere, mooiere wereld. Het begint bij ons; bij jou en mij. Samen komen we heel ver.

De toekomst is al begonnen.

Doe je mee?

Maartje Goverde

Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers; coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-01-23
Naam blogger: Maartje Goverde


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com