Maartje Goverde - Rellen, opstanden, geweld.

De afgelopen week was het flink raak in ons anders zo heel veilige landje. Het zat er al een tijdje aan te komen; de voortekenen waren legio.

De onvrede en de spanning liepen op bij steeds meer mensen. En als er dan een paar gefrustreerde jongeren losgaan, dan slaat de vlam in de pan. Hadden we het kunnen voorkomen? In theorie vast, maar in praktijk niet. Er is te lang niet geluisterd. Er zijn teveel mensen te hoog in een ivoren toren geklommen. Als je mensen verwaarloost, dan kun je een reactie verwachten. Iedereen die lang in de geestelijke gezondheidszorg of de jeugdzorg werkt, weet dat. Het volk werd verwaarloosd; al heel lang. En nu komt de tegenreactie. Het is wat het is, dus we doen het er maar mee. De meesten van ons zitten niet zo n elkaar, dus de meesten van ons kijken toe nu. In angst, spanning of vanuit rust. Ik weet nietwaar jij zit, maar voor degenen die last hebben van de onrust, de angst en de spanning, zeg ik dit: het gaat voorbij.

Er komt geen burgeroorlog, er komt geen totale MadMax-achtige wereld. Wat we er verder ook van vinden; we hebben met zijn allen een stevige wereld neergezet en die basis valt niet zomaar weg. Wij zijn in de meerderheid; mensen als jij en ik. Dit gaat voorbij. Niet vandaag misschien, maar heel lang gaat het niet duren. Als de agressie eruit is, dan stoppen ze weer. Zo werkt het. Weet dat. Weet dat het stopt.

In de tussentijd, als het nu toch is wat het is, kunnen we er beter maar het beste van maken. Een beetje uit de buurt blijven van die chaos, bijvoorbeeld. En nog gezonder: ga maar vast dromen over hoe jij wilt dat de wereld eruit ziet straks. Want hoe naar een crisis ook is: het is altijd een kantelpunt.  Het is altijd een moment waarin we in korte tijd grote veranderingen voor elkaar kunnen krijgen. We willen allemaal naar een wereld waarin iedereen integer is, nietwaar? En waar we met elkaar verantwoordelijk zijn. Omdat er naar elkaar geluisterd wordt. Niet het eeuwige gepolder waarin iedereen oeverloos zijn eigen standpunten staat te herhalen, maar echt luisteren. Zodat we weten wat er speelt, wat er nodig is en we samen kunnen beslissen om het goede te doen. Het kan echt. De aso’s en de egoïsten hebben de grootste mond maar ze zijn veruit in de minderheid. Dus wij hebben het voor het zeggen, als we willen. Mensen als jij en ik. We hoeven niet te weten hoe we het gaan doen, als we de eerste stappen maar zetten, dan komt de rest vanzelf. Want zo werkt het nu eenmaal. Bedenk vast of je mee wilt doen. Of je ook je stem wilt laten horen; die snapt dat die andere wereld echt mogelijk is. Want we kunnen en mogen het zelf gaan bepalen. Niet omdat we ergens tegen zijn, maar omdat we vooral ook vóór heel veel dingen zijn. Hoe scherper we zien wat we willen, hoe makkelijker we het voor elkaar zullen krijgen. En nu, middenin de chaos en onzekerheid, krijgen we de tijd om te dromen over wat we willen. Zodat we zo meteen, als zij zijn uitgeraasd, onze wereld kunnen maken zoals wij ‘em willen. Het kan. Jij en ik. Wij samen. 

De toekomst is al begonnen.

Doe je mee?

Maartje Goverde

Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers Coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-01-30
Naam blogger: Maartje Goverde


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com