Maartje Goverde - Mijn vak bestaat uit het herkennen van patronen; van de dingen die mensen steeds weer doen, en de reden waarom ze dat doen. De manier waarop mensen omgaan met leed is zo’n patroon.

In onze westerse wereld kun je dat verschil goed zien, omdat in onze maatschappij een heleboel mensen rondlopen die echt beschadigd zijn door het leven; die het soort situaties meemaakten dat trauma’s veroorzaakt. En nog veel meer mensen hebben zo’n beschadiging niet. Het is een beetje taboe nog, want we leven in een wereld waarin iedereen pech heeft, en je mensen hun pijn niet af mag nemen – iedereen heeft recht op z’n eigen verdriet, nietwaar? En dat is natuurlijk ook zo.

Tegelijkertijd is er verschil, en als je goed kijkt kun je het zien: mensen die echt schade hebben opgelopen reageren anders op tegenslagen dan mensen die dat niet hebben. Neem nou mijn konijnen – geen mensen natuurlijk, maar het werkt hetzelfde en je zult beter begrijpen wat ik bedoel: ik ving een hele tijd mishandelde of verwaarloosde konijnen op – die kwamen op één of andere manier zo af en toe op mijn pad. Het waren altijd dieren met bijzonder gedrag, zal ik maar zeggen; agressief, of juist volkomen schuw. Het is duidelijk dat ze heftige dingen hadden meegemaakt en alle vertrouwen in de mensheid waren verloren. Ze kwamen bij ons in een fijn hok en mochten hele dagen los rondstruinen en ze kregen hun natje en hun droogje. Na verloop van tijd ontdooiden ze en genoten van het leven. Echt genieten. Ze maakten vreugdedansjes en waren elke dag enthousiast als ze het hok uit mochten. Elke dag weer. Alsof de vrijheid een Godsgeschenk was – wat het natuurlijk ook is.

Ergens onderweg kwam er een nestje jonkies – wat wil je; het waren konijnen, nietwaar? De kleintjes groeiden op met hun natje en hun droogje en dagelijkse portie vrijheid. En langzaamaan werd het steeds duidelijker: voor deze aan huis geboren ‘thuiskonijntjes’ waren voer en vrijheid een gegeven. Waar de traumakonijntjes elke dag opnieuw hun dansje deden, zagen de thuiskonijntjes het nut niet van al dat enthousiasme. Ze bleven loom liggen, rekten en strekten wat, en als het een beetje waaide, de zon te hard scheen of – stel je voor! – het regende, dan bleven ze mooi in hun hok. Elke keer weer. Wat ze wel deden: chagrijnig zijn als het voer niet snel genoeg kwam, niet lekker genoeg was, of het hok niet snel genoeg open ging. Dan knorden en duwden ze, of gaven elkaar zelfs een knauw. Ze waren niet tevreden met wat er was, maar ontevreden met wat er niet was. Je kunt het ze niet kwalijk nemen; ze wisten niet beter, nietwaar?

De pracht van het leven waarderen gaat nu eenmaal beter als je de donkere kanten hebt gezien. Het chagrijn is geen gemenigheid, maar een gebrek aan leed. Dingen als een dak boven ons hoofd, gezondheid, de vrijheid om de zon op je huid te voelen wanneer je dat wil, of uit te gaan naar wat-dan-ook, zijn geen vanzelfsprekendheid in de wereld. Maar wel in Nederland. Of dat waren ze voor velen, tot voor kort. Kijk naar manier waarop mensen omgaan met de coronacrisis, en je pikt de thuiskonijntjes er zo uit. Je kunt het ze niet eens kwalijk nemen; ze weten niet beter, nietwaar? En de vraag is of het andere zoveel beter is. Iedereen maar moedwillig een trauma bezorgen is ook niet echt een optie.

Een crisis verdeelt: verschillen worden er zoveel duidelijker van; ervaringen worden zoveel belangrijker. En tegelijkertijd is er juist ook die grote gemene deler: iedereen heeft er last van. Iedereen is op zijn of haar manier bang voor wat de chaos brengt. Een crisis kan ook voor verbinding zorgen. Een kans zijn op iets heel nieuws. Als we willen kunnen we die kans grijpen; bouwen aan een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Vandaag nog. Samen. Want onze overeenkomsten zijn oneindig veel groter dan de verschillen. Om ze te zien hoeven we alleen maar wat beter te kijken. 

De toekomst is al begonnen

Doe je mee?

Maartje Goverde

Interactiedeskundige, bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers, coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 12 feb 2021
  • Naam blogger: Maartje Goverde

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!