Maartje Goverde - Het is zo normaal geworden inmiddels, dat niet eens echt opvalt wat er nu eigenlijk gebeurt. Triest eigenlijk, toch?

In het nieuws rond de avondklok-rechtszaak, het weer dat van diepvries naar zomer lijkt te gaan en alles wat er per dag zoal verandert, ging het bijna verloren: de afgelopen week kwam aan het licht dat er in negen zorginstellingen onterecht vaccinaties waren toegewezen aan medewerkers die niet in de zorg zelf werken.

Ik hou me werktechnisch dagelijks bezig met de vraag: wat gebeurt er nou eigenlijk echt? Want niks is wat het lijkt, en soms moet je achter de schermen kijken om te zien wat er gebeurt. Neem nou dit ene berichtje: het lijkt al erg genoeg, nietwaar? Dat die schaarse vaccins naar mensen gaan die nog niet aan de beurt waren. #vaccinatievoorkruipers was zelfs weer even trending op Social Media. Maar het ergste is niet eens het voordringen; het meest trieste is dat een bestuurder zelfs duidelijk laat weten er volledig achter te staan. “We zijn er met z’n allen en we doen het met z’n allen” was het antwoord. Dat klopt, maar het klopt ook niet. Ja: je doet het met z’n allen. En nee: als bestuurslid ben je niet degene die tussen de met covid-besmette bewoners loopt om ze binnen 1,5 meter te verzorgen, dus nee: daarin doe jij niet mee. Dat moet ook niet, want je hebt andere taken die ook belangrijk zijn. Het klinkt zo mooi hè: “We doen het met zijn allen”. Maar dat je iets met z’n allen doet, wil dat nog niet zeggen dat je dezelfde rechten en plichten hebt. Je hebt ook niet dezelfde taken, en ook niet hetzelfde loon. Zou wat zijn, nietwaar? Dat je als bestuurder hetzelfde doet en krijgt als alle andere medewerkers. Wil je je loon zo graag inleveren, of ga je al je medewerkers loonsverhoging geven met een paar duizend euro netto per maand? Dat zou pas een stunt zijn, nietwaar? Hoor je meteen geen zorgprofessional nog klagen over een niet-ontvangen zorgbonus. En wordt de zorg echt onbetaalbaar. Ik denk dat we er niet op hoeven te wachten.

Het gaat niet om die ene bestuurder; het gaat over de langdurigheid van dit fenomeen. Het ging ook niet over één zorginstelling, bijvoorbeeld, maar over negen, en nog maar in één provincie, dus hoe vaak is dit uiteindelijk gebeurd? Vast nog veel vaker; dat kunnen we op ons vingers nagaan. En dit is nog maar één van de duizenden dingen die in onze maatschappij misgaan, keer op keer op keer, waar mensen hun eigen gedrag goedpraten en vervolgens wegmoffelen door het te laten verdwijnen in de waan van de dag. Het is zo menselijk dat het bijna hilarisch is. Alsof je de collega ziet die stiekem in z’n neus peutert – en hij jou – en hij vervolgens snel met afgewende blik en rode wangen, doet alsof het niet gebeurde. Of de vriendin die betrapt wordt op het vertellen van een roddel die niet klopt, en ze probeert er nog een draai aan te geven alsof jij degene bent die het niet goed begrepen had. Het is zo… menselijk, nietwaar? Vandaar ook dat zulke dingen zoveel voorkomen: bestuurders zijn mensen.

Het lastige is natuurlijk dat je van een bestuurder wat meer mag verwachten dan van een gemiddelde mens. Aan de top hebben ze meer verantwoordelijkheid en krijgen daarom ook meer betaald. Daar mogen we wat voor terugverwachten, nietwaar? De realiteit is dat het aan die top ook gewoon mensen zijn, met al hun eigen menselijke trekjes, en niemand is perfect, natuurlijk. De vraag is waar de grenzen liggen. Wat vinden we nog dat iemand wel of niet aan fouten mag maken? Dat antwoord ligt bij ons. Wij mogen het kiezen en bepalen. Je kunt zelf bepalen wat je accepteert. Als iemand meer macht heeft dan jij, dan is het belangrijk dat je je hard maakt. Samen. Als ieder z’n eigen stem laat horen, dan worden we vanzelf een koor. Dan gaat er vanzelf iemand luisteren. Als je maar met genoeg mensen hetzelfde geluid laat horen. Wie vandaag begint te stemmen heeft morgen muziek. Jij en ik. Samen. Want de toekomst is al begonnen.

Doe je mee?

Maartje Goverde

Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers Coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’

 

 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 feb 2021
  • Naam blogger: Maartje Goverde

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!