Maartje Goverde - ‘Geachte heer, mevrouw, ‘ begon ik op een standaard morgen een formele email.

En ineens sloeg het nergens op, want het team van mensen waar het bericht heen ging, bestond voornamelijk uit vrouwen. Dat wist ik toevallig. En ineens vond ik onze gewoonte te vreemd.  Delete. ‘Geachte mevrouw, heer, ‘ vervolgde ik. Het voelde wat vreemd. Het is niet zoals we het geleerd krijgen; het hoort niet. Het komt niet eens in ons op om het anders te doen, nietwaar?

Het ding met veranderingen is dat ze zo ongemakkelijk voelen. Wij mensen zijn gewoontedieren, ook al maken we onszelf vaak wijs van niet. We doen keer op keer dezelfde dingen, en als het leven beslist dat het anders gaat dan we gewend zijn, raken we van slag. Bij kleine dingen een beetje en bij grote dingen gaan we overstuur. Als je fiets een lekke band krijgt baal je, als je je baan verliest baal je stevig – of je raakt redelijk in paniek – en als je huis tot de grond afbrandt ga je zeker volledig overstuur – de ene persoon wat langere tijd dan de andere, maar van de leg raken we nu eenmaal allemaal van zoiets groots. Wij mensen zijn niet in staat grote veranderingen snel door te voeren. Daarom lopen fusies vaak ook niet zoals we willen, en lopen revoluties vaak ook uit op gewoon weer een nieuwe dictatuur. Wie de wereld wil veranderen kan het beste klein beginnen. Klein is duurzaam. Klein is vol te houden, en kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben. Denk aan dingen als iemand die ‘sorry’ kan zegen, of dat je ’je’ tegen elkaar kunt zeggen in plaats van ‘u’. Het verandert je contact, en als je contact verandert, verandert eigenlijk alles mee.

Nou had ik niet de illusie dat de wereld verandert als ik een email anders te begin. Ik heb bijvoorbeeld geen idee of het aan de ontvangers kant überhaupt echt opvalt. En toch verandert het iets. Het verandert iets in mij. De gedachte dat je iets mag doen, ook als het niet hoort. Het feit dat mevrouw ook best eens voorop mag staan. En ik hou wel van dingen proefondervindelijk de wereld in gooien en kijken of er ooit een reactie op komt, dus ik vind het lollig om te doen.

Het is klein, het is onbelangrijk en toch verandert er iets. De wereld heeft verandering nodig, hoe klein ook. En jij en ik kunnen iets doen. Elke dag opnieuw. Hoe klein ook. Want de dag van morgen? Die maken we vandaag. Jij en ik.

Onze toekomst is al begonnen.

Doe je mee?

Maartje Goverde

Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers Coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’

 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2021
  • Naam blogger: Maartje Goverde

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!