De Nierstichting is blij met de recente aandacht voor nierdonatie bij leven, naar aanleiding van de Facebookoproep van nierpatiënt Erardo Kea voor een nierdonor.

Foto: Nierstichting

De Nierstichting is blij met de recente aandacht voor nierdonatie bij leven, naar aanleiding van de Facebookoproep van nierpatiënt Erardo Kea voor een nierdonor.

De oproep maakt tastbaar hoe groot de impact is van nierfalen en het tekort aan donornieren op nierpatiënten in Nederland. Het online werven van nierdonoren kan het aantal niertransplantaties verhogen. De Nierstichting pleit al enige tijd voor een online platform in een gecoördineerde opzet om de nierpatiënt en de potentiële nierdonor te beschermen.

Vanwege het tekort aan donornieren is het belang van donatie bij leven groot. Transplantatie voorkomt dat nierpatiënten dood gaan en maakt het leven draaglijker ten opzichte van dialyse. De online werving van donornieren vraagt om een gecoördineerde aanpak én begeleiding van de patiënt en potentiële donor vanaf het eerste moment. “Het doneren van je nier is een besluit dat je niet in een opwelling van medeleven moet nemen. Een nierdonatie is lichamelijk en emotioneel ingrijpend. Bovendien is het onzeker of de transplantatie slaagt. Aan online werving van nierdonoren kleven medische en ethische risico’s”, aldus Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting.

Medische en sociaal-ethische kwesties

De keuze die een Facebookgebruiker maakt is niet gebaseerd op medische randvoorwaarden (zoals bloedgroep en weefseltypering), die wel het succes van een transplantatie bepalen. Daarnaast spelen er sociaal-ethische kwesties. Een potentiële donor moet altijd kunnen heroverwegen na aanmelding en kennismaking met de nierpatiënt. Maar na een publieke bekendmaking online kunnen schuldgevoel, gewetensbezwaren of sociale druk hem hiervan weerhouden. De laagdrempeligheid van online werving kan mensen aantrekken met financiële motieven voor donatie. Dit is in Nederland bij wet verboden en om ethische redenen zeer onwenselijk.

Ook om de nierpatiënt te beschermen is een coördineerde aanpak van online werving nodig. De teleurstelling is groot als potentiële donoren zich terugtrekken omdat hun besluit te impulsief was of gebaseerd op emotie en medeleven. Goede coördinatie zorgt ervoor dat zo veel mogelijk donornieren terechtkomen bij de beste match: de nierpatiënt die deze het meest nodig heeft én op medische gronden de grootste kans heeft op een lange levensduur van de donornier.

Gecoördineerd online platform

De Nierstichting ziet de potentiële winst van online werving van nierdonoren en werkt hier al enige tijd aan. Het streven is dat er nog dit jaar een gecoördineerd online platform komt, gedragen door alle Nederlandse transplantatiecentra. De Nierstichting coördineert en stimuleert deze ontwikkeling.

Orgaandonatie: speerpunt

Het stimuleren van orgaandonatie - zowel na overlijden als bij leven - is al jaren een speerpunt van de Nierstichting. We werken daarvoor op diverse niveaus samen met patiënten, transplantatiecentra, patiëntenorganisaties en professionals. We lobbyen voor wijziging van de Wet op Orgaandonatie in 2014, die leidt tot een nieuw registratiesysteem zonder vrijblijvendheid: volwassenen zijn na overlijden orgaandonor, tenzij ze anders hebben aangegeven. En we werken succesvol aan meer nierdonaties bij leven. Voorlichting aan nierpatiënten en hun familie en vrienden door het Nierteam aan huis verviervoudigde het aantal donaties bij leven uit de sociale omgeving van de patiënt. Daarnaast werken we gericht mee aan donorwerving onder de Nederlandse bevolking. En we subsidiëren wetenschappelijk onderzoek dat de match van donornier en ontvanger verbetert én de werkwijze uniformeert voor alle transplantatiecentra (PROCARE). Zulke projecten leiden tot minder afstoting van de donornier, waardoor minder nierpatiënten herhaaldelijk getransplanteerd moeten worden, de wachtlijst korter wordt en hopelijk minder mensen sterven terwijl ze wachten op een nier.

Inzet voor alle nierpatiënten

De Nierstichting zet zich in voor patiënten van nu en van de toekomst. Het stimuleren van nierdonatie is maar één van onze activiteiten. De Nierstichting stimuleert ook wetenschappelijk onderzoek, zet zich in voor preventie, stimuleert (zorg)innovatie en ondersteunt patiënten in hun dagelijks leven. Verder streven we ernaar om uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en innovaties, zoals de draagbare kunstnier, zo snel mogelijk bij de patiënt te krijgen.

Meer informatie: www.nierstichting.nl


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
10 maart 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
Nierstichting Nederland

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!