Besmetting met het wrattenvirus gebeurt vooral in het gezin en de klas, en niet in sportzalen of zwembaden zoals lang werd gedacht.

Foto: NHG

Besmetting met het wrattenvirus gebeurt vooral in het gezin en de klas, en niet in sportzalen of zwembaden zoals lang werd gedacht.

Adviezen om besmetting te voorkomen moeten zich daarom richten op gezinnen en scholen en niet op openbare gelegenheden. Dat concludeert een groep Leidse onderzoekers. Vakblad Huisarts en Wetenschap publiceert hun bevindingen in het maartnummer.

Wratten zijn goedaardige huidtumoren die veel voorkomen bij basisschoolkinderen. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt vrij uit wratten en besmetting gebeurt door direct contact met de besmette huid of indirect via voorwerpen.

In het algemeen wordt aangenomen dat wratten worden opgelopen in openbare sportgelegenheden en in zwembaden. Daarom luidde het advies daar slippers te dragen om wratten te voorkomen. Leidse wetenschappers ontdekten echter dat het grootste besmettingsgevaar niet in de openbare ruimten ligt, maar thuis en in de klas.

Onderzoek bij kinderen

De onderzoekers bekeken de handen en voeten van alle kinderen op drie Nederlandse basisscholen bij een beginmeting en na een jaar op de aanwezigheid van wratten. De door ouders van te voren ingevulde vragenlijsten leverden informatie op over de blootstelling aan HPV (eerdere wratten, wratten bij gezinsleden, gebruik openbare voorzieningen). Aan de beginmeting deden 1099 kinderen mee, aan de vervolgmeting 1001 kinderen. Een gezinslid met wratten én het voorkomen van wratten in de klas bleken de belangrijkste risicofactoren te zijn voor het ontwikkelen van nieuwe wratten.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
07 maart 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
NHG

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!