(advertentie)

Van de 89 ziekenhuizen hebben 75 ziekenhuizen sterftecijfers over 2012 op hun website gepubliceerd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Foto: NZa

Van de 89 ziekenhuizen hebben 75 ziekenhuizen sterftecijfers over 2012 op hun website gepubliceerd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Dit jaar zijn ziekenhuizen voor het eerst verplicht hun sterftecijfers te publiceren en door te geven aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De deadline daarvoor was 1 maart 2014.

Veertien ziekenhuizen hebben nog geen sterftecijfers gepubliceerd op hun website. Twee daarvan hoeven ook geen sterftecijfers te publiceren omdat zij failliet gegaan zijn of minder dan zestig sterfgevallen per jaar tellen. Zes ziekenhuizen hebben moeite met het berekenen van de HSMR. Met hen gaat de NZa in gesprek hoe zij dat gaan oplossen, omdat zij wel verplicht zijn de cijfers te publiceren. Zes andere ziekenhuizen hebben in het geheel geen gegevens aangeleverd. Het gaat daarbij om de gemiddelde gestandaardiseerde sterftecijfers (de HSMR).

Van de 75 ziekenhuizen die hun sterftecijfers openbaar maakten, deden 65 dit volledig door ook de sterftecijfers per diagnosegroep (de SMR) bekend te maken.

De NZa neemt maatregelen tegen ziekenhuizen die weigeren hun algemene sterftecijfers en de cijfers per diagnosegroep te publiceren. De sterftecijfers zijn een indicatie van de kwaliteit van de zorg die ziekenhuizen leveren. Zij geven consumenten en verzekeraars meer inzicht in de zorg. De NZa verwacht dat ziekenhuizen een toelichting geven bij de eigen cijfers, zodat consumenten de cijfers kunnen interpreteren.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
04 maart 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
NZa

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2020-07-05