Van alle patiënten in Nederland die na vergiftiging worden opgenomen op de intensive care, overlijdt meer dan 9 procent binnen twee jaar na ontslag.

Foto: Zorgkrant

Van alle patiënten in Nederland die na vergiftiging worden opgenomen op de intensive care, overlijdt meer dan 9 procent binnen twee jaar na ontslag.

Het hoogste sterfterisico wordt gevonden in patiënten die opgenomen worden vanwege een overdosis hard drugs. Intensieve nazorg in deze groep is daarom van groot belang om de sterfte bij hen te kunnen terugdringen, aldus de onderzoekers die hun resultaten afgelopen week publiceerden in het medische tijdschrift Critical Care Medicine

De meeste patiënten die met een vergiftiging op de spoedeisende hulp terecht komen, worden ter observatie opgenomen op de intensive care (IC). Onderzoekers van het UMC Utrecht en het AMC onderzochten in de nationale IC database (NICE) hoeveel patiënten er in de periode 2008-2011 werden opgenomen op de IC in Nederland met een vergiftiging. In deze periode had 3,7 procent van alle geregistreerde IC-opnames te maken met een vergiftiging. Van deze groep overleed slechts 2,1 procent in het ziekenhuis. Echter de sterfte in de periode ná ontslag was aanzienlijk: na één jaar was 6,5 procent overleden en twee jaar na ontslag was deze gestegen naar 9,3 procent. 

Kosten 
Arts-onderzoeker Dr. Dylan de Lange van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) en verbonden als intensivist aan het UMC Utrecht zegt: “Er worden wellicht patiënten met een vergiftiging op de IC opgenomen die eigenlijk geen intensieve zorg nodig hebben. Vaak worden zij ter observatie opgenomen omdat er mogelijk een hartritmestoornis, ademhalingsdepressie of verminderd bewustzijn kan optreden. Vaak blijkt achteraf dat deze IC-zorg niet noodzakelijk was. Wellicht zouden deze patiënten op een minder dure afdeling evengoed geobserveerd kunnen worden, waardoor er kosten zouden kunnen worden bespaard. Helaas is het moeilijk om vooraf te kunnen voorspellen welke patiënten daadwerkelijk baat hebben bij een IC-opname en welke niet.” 

Nazorg 
Het onderzoek laat ook zien dat niet iedere vergiftiging dezelfde kans geeft op sterfte. Patiënten met een IC-opname na een overdosis met hard drugs (zoals cocaïne, heroïne en MDMA) bleken met 12,3 procent de hoogste sterfte te hebben na twee jaar, terwijl in patiënten met bijvoorbeeld een alcoholvergiftiging dit percentage met 7,1 procent beduidend lager was. De Lange hierover: “De onverwacht hoge sterfte na drug overdosis in de eerste twee jaar na IC-opname suggereert dat deze patiënten tot een risicogroep met terugkerend risicogedrag behoren, waarvoor intensieve (psychiatrische) nazorg noodzakelijk blijft.” 

De onderzoekers gaan in een volgend onderzoek op zoek naar een model waarmee ze kunnen voorspellen welke patiënten het meest baat hebben bij een opname op de IC en welke patiënten met een lager niveau van acute zorg zouden kunnen volstaan. 


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
04 maart 2014 om 12:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
UMC Utrecht

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!