Schadelijke gevolgen voor gezondheid en kwaliteit van leven onderschat. Er is meer aandacht nodig voor de huidziekte psoriasis en de schadelijke bijeffecten.

Foto: NVDV

Schadelijke gevolgen voor gezondheid en kwaliteit van leven onderschat. Er is meer aandacht nodig voor de huidziekte psoriasis en de schadelijke bijeffecten.

Dit betreft zowel de risico’s op onherstelbare schade aan gewrichten als de kans op hart- en vaatziekten. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) pleit daarom voor het instellen van een officieel erkende Wereldgezondheidsdag voor psoriasis door de World Health Organisation (WHO). Dit is belangrijk omdat de gevolgen van psoriasis worden onderschat en er door een erkende gezondheidsdag meer aandacht en geld vrijkomt voor onderzoek en behandeling. “Psoriasis heeft grote invloed op de algemene gezondheid van patiënten, maar ook op de kwaliteit van leven”, stelt prof. dr. Tamar Nijsten, voorzitter van de NVDV. De Nederlandse dermatologen hebben een beroep gedaan op minister Schippers van VWS om een resolutie te steunen voor het instellen van eenWHO World Psoriasis Day.

Maar liefst 2 tot 3 procent van de wereldbevolking kampt met de ziekte psoriasis. Alleen al in Nederland gaat het daarbij om 350.000 mensen. Helaas is psoriasis meer dan alleen een simpele huidziekte, die zorgt voor rood schilferende plekken van de huid. Naast de huid kunnen patiënten ook gewrichtsontstekingen (artritis psoriatica) en cardiovasculaire problemen krijgen. Het niet tijdig behandelen of het onvoldoende behandelen van psoriasis betekent dan ook cumulatieve schade met name op gebied van het psychosociaal welzijn van de patiënten en ten aanzien van de algemene gezondheid. Voorbeelden zijn onherstelbare gewrichtsschade en het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Kwaliteit van leven
Een tweede, sterk onderbelicht aspect van de ziekte is de grote impact op het dagelijks leven. De kwaliteit van leven van patiënten en het dagelijks functioneren wordt vaak ernstig verstoord, in dezelfde mate als bijvoorbeeld belangrijke ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. In Nederland zetten de Psoriasis Vereniging Nederland en de Federatie van Psoriasis Verenigingen zich actief in voor deze patiënten en wordt er hoogstaand onderzoek verricht naar pathogenese en behandelingen van psoriasis. Internationaal is de International Federation of Psoriasis Associations (IFPA) actief als overkoepelende patiëntenvereniging.

Van 19 tot 24 mei aanstaande wordt in Geneve de 67e World Health Assembly van WHO gehouden. Tijdens deze vergadering wordt een belangrijke resolutie (EB133.R2), ingediend ten behoeve van patiënten met de ziekte psoriasis. Jaarlijks is er op 29 oktober de Psoriasis-dag. De NVDV zet zich met IFPA in om hier een officieel door de WHO erkende Wereldgezondheidsdag van te maken. Nijsten: “Dit is belangrijk omdat er wereldwijd onvoldoende erkenning is voor psoriasis als een ziekte met een majeure impact op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid. Steun van het ministerie en de minister is niet alleen een belangrijk signaal naar alle patiënten, maar zal ook bijdragen aan de internationale erkenning van deze huidziekte. 


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
05 maart 2014 om 08:00

Auteur:
NVDV

Bron:
NVDV

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!