(advertentie)

Drie regionale zorgverzekeraars (DSW, Zorg en Zekerheid en De Friesland) controleren zorgnota's het beste.

Foto: Zorgkrant

Drie regionale zorgverzekeraars (DSW, Zorg en Zekerheid en De Friesland) controleren zorgnota's het beste.

Dit concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit in haar onderzoek naar de rechtmatige uitvoering van de zorgverzekeringswet over het jaar 2012. Andere zorgverzekeraars moeten de zorgnota's beter controleren, oordeelt de zorgautoriteit.

Voor het eerst laat de zorgautoriteit in haar toezichtsrapport zien welke verzekeraars goed en welke minder goed scoren op de verschillende onderdelen. Zo is te zien dat er grote verschillen bestaan in de mate waarin zorgverzekeraars werk maken van fraudebestrijding. De NZa treft maatregelen bij de zorgverzekeraars die de zorgrekeningen nog onvoldoende controleren. Dit kunnen bijvoorbeeld aanwijzingen zijn of informatieverzoeken: de verzekeraars moeten dan een paar keer per jaar laten zien hoe zij de controles hebben verbeterd. Deze zorgverzekeraars kunnen een voorbeeld nemen aan DSW, Zorg en Zekerheid en De Friesland die wel goed scoren op de controles. 

De zorgverzekeraars hebben de controle van zorgnota's wel meer in het vizier dan voorheen. Zo ondernamen de verzekeraars in 2013 individueel en via Zorgverzekeraars Nederland actie om hun controles te verbeteren, onder andere via het programma 'Zinnige zorg, zuivere rekening'. De NZa vindt deze ontwikkeling positief, maar benadrukt de noodzaak om  verbeteracties vlot door te voeren. In het komende toezichtsonderzoek zal de zorgautoriteit toetsen of de verbeteringen inderdaad gerealiseerd zijn en of de zorgverzekeraars die nu onder de maat scoren en zeggen dit te verbeteren, dan ook daadwerkelijk de zorgnota's beter controleren. 

De eigen administratie van de zorgverzekeraars over het jaar 2012 is beter op orde, in tegenstelling tot het jaar ervoor. Over dat jaar (2011) lopen er nog boeteonderzoeken bij vijf zorgverzekeraars naar aanleiding van rubriceringsfouten in de financiële verantwoording. De kwaliteit van de administratie is verbeterd in 2012. De NZa werkt in het toezicht op deze financiële verantwoordingsdocumenten vanaf dit jaar samen met de Autoriteit Financiële markten, die accountants kan aanspreken als dat nodig is.   

In 2014 krijgt de NZa meer capaciteit om toezicht te houden op de fraudebestrijding en de controles van zorgdeclaraties door zorgverzekeraars.  


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
27 februari 2014 om 12:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
ZN

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2020-07-05