Een maand zonder alcohol: wie durft en kan dat aan? Dat is de vraag die het Trimbos-instituut en het Lectoraat verslavingspreventie Windesheim via www.IkPas.nl stellen. De oproep is gericht aan iedereen die (steeds) vaker alcohol drinkt zonder daar bewust over na te denken.

Foto: Zorgkrant

Een maand zonder alcohol: wie durft en kan dat aan? Dat is de vraag die het Trimbos-instituut en het Lectoraat verslavingspreventie Windesheim via www.IkPas.nl stellen. De oproep is gericht aan iedereen die (steeds) vaker alcohol drinkt zonder daar bewust over na te denken.

Regionaal is in de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met soortgelijke projecten. Rob Bovens van het Trimbos-instituut en Windesheim: "Uit onderzoeken naar deze ‘time out’-projecten blijkt dat deelnemers zich fitter voelen en beter slapen." Omdat alcohol drinken de afgelopen decennia steeds 'gewoner' is geworden, redenen te over om in de vastenmaand maart een brede oproep te doen voor een alcoholvrije maand. De start is op woensdag 5 maart, na de carnaval.

Een maand zonder alcohol is vaak moeilijker dan mensen denken. Zeker als het ongezellig wordt gevonden wanneer je niet meedrinkt, en je dat zelf eigenlijk ook vindt. Uit onderzoek naar eerdere initiatieven vanuit Windesheim blijken echter veel positieve effecten, zowel op bewustwording als op slaapkwaliteit en fitheid. Deze effecten, en het succes  van regionale initiatieven, waren aanleiding om een landelijk platform te creëren via www.IkPas.nl

Op de site worden mensen opgeroepen zich via een collectief of individueel aan te melden voor een alcoholvrije maand. De website bevat tips en handvatten voor deelnemers. Ook worden er in maart regelmatig nieuwe filmpjes geplaatst van kokoloog Pierre Wind die lekkere alcoholvrije cocktails maakt. Er is ook een Facebookpagina en een Twitteraccount.

Regionale initiatieven
In 2009 gaf de arts Ferd Raaijmakers in Lierop samen met de dorpspastor het sein voor de eerste 40 dagen zonder alcoholactie, al snel gevolgd door de gemeenten Best, Heumen en Mook/Middelaar. In andere regio’s als Gooi- en Vechtstreek en de regio Utrecht werden perioden aangehouden met 30 dagen zonder alcohol. Doel was deelnemers meer bewust te maken van hun eigen alcoholgebruik in een tijd dat het gebruik daarvan steeds meer een gewoonte is geworden. 

Dit jaar doen weer meer gemeenten mee, zoals Overijssel, Millingen en Delft. Richard Bekkers, projectleider 40 dagen zonder alcohol in Best: ‘Er hebben zich dit jaar in 1 week alweer 80 deelnemers aangemeld. Gezien de groei in de afgelopen jaren (in 2013 200, het jaar daarvoor 100) mikken we dit jaar op 300 deelnemers.’ 

Irma Laméris, GGD Gooi- en Vechtstreek: ’Voor ons is het al de derde keer dat we dit project organiseren in maart. Dit jaar richten we ons vooral op de ouders en andere volwassenen, die daarmee het goede voorbeeld kunnen geven aan jongeren. Voor hen wordt dus maart ook de maand van NIX.’

Ikpas.nl is een initiatief van het Trimbos-instituut, Hogeschool Windesheim, diverse GGD-en en verslavingszorginstellingen.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
25 februari 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
Trimbos-instituut

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!