(advertentie)

Máxima Medisch Centrum past deze week voor het eerst een nieuwe operatievorm toe die kinderen van een groot beenlengteverschil afhelpt.

Foto: iss

Máxima Medisch Centrum past deze week voor het eerst een nieuwe operatievorm toe die kinderen van een groot beenlengteverschil afhelpt.

In plaats van het bevestigen van pennen aan de buitenkant van het been, wordt nu een pen in het been geplaatst. Deze nieuwe methode maakt een zeer belastende behandeling dragelijk. Kinderorthopeden van MMC opereerden Bionica Muzo (17), die haar hele leven al kampt met een beenlengteverschil van vijf centimeter. Deze behandelvorm wordt naast Máxima Medisch Centrum in slechts één ander Nederlands ziekenhuis uitgevoerd.

Beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben. Veel kinderen worden geboren met de afwijking, bij anderen ontstaat het door ontstekingen van groeischijven, of door een ongeluk. Een ingreep voor het beenlengteverschil is pas mogelijk als kinderen bijna uitgegroeid zijn, ze zijn dan tussen de dertien en achttien jaar oud. Tot nu toe gebruikte men de uitwendige fixatiemethode. Dat betekent dat er pennen van buitenaf in het been geplaatst worden. Deze metalen pennen blijven soms wel een half jaar zitten. De ongemakken van deze behandelvorm zijn groot. De wondjes ontsteken vaak en moeten dagelijks verzorgd worden. Kinderen kunnen geen gewone kleding aan en zijn soms een half jaar beperkt in hun bewegingsvrijheid.

Bij de nieuwe methode wordt gebruik gemaakt van inwendige fixatie waarmee de ongemakken van de uitwendige metalen pennen vervallen. De kinderorthopeed plaatst nu een pen in het been. Door dagelijks een apparaatje met daarin een magneet zeven minuten tegen het been aan te houden, beweegt de pen. Op die manier wordt het been één millimeter per dag verlengd.

Jaarlijks worden in Nederland tussen de veertig en vijftig kinderen geopereerd wegens beenlengteverschil. Deze kinderen moeten hun hele leven sterk aangepaste schoenen, of zelfs kokers om hun onderbeen en voet dragen. Een operatie komt dan voor velen als een verlossing. Na de operatie kunnen zij voor het eerst normale schoenen dragen en voluit mee tijdens de gymles.

Kinderorthopeden Florens van Douveren en Arnold Besselaar maken deel uit van een multidisciplinair team binnen het Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC. In dit team werken naast orthopeden, kinderartsen, urologen, revalidatieartsen en een medisch psycholoog ook fysiotherapeuten en pedagogisch medewerkers gezamenlijk aan het herstel van een kind. In het VMK-centrum wordt continu gezocht naar innovatieve, kindvriendelijke behandelmethoden.

 


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
29 mei 2015 om 08:00

Auteur:
Anne van Hest

Bron:
Máxima Medisch Centrum

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2021-07-29