De fabrikanten van geneesmiddelen moeten niet langer alleen beslissen welke medicijnen er worden gemaakt. Zij kiezen te vaak voor nieuwe dure medicijnen voor een relatief kleine groep patiënten omdat die medicijnen lucratief zijn.

Foto: ISS

De fabrikanten van geneesmiddelen moeten niet langer alleen beslissen welke medicijnen er worden gemaakt. Zij kiezen te vaak voor nieuwe dure medicijnen voor een relatief kleine groep patiënten omdat die medicijnen lucratief zijn.

Dat zegt directeur Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF. Wind reageert op Toine Pieters, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Farmacie aan de Universiteit Utrecht, die tegenover radiozender BNR zei dat medicijnen steeds duurder worden omdat er steeds minder nieuwe medicijnen worden gemaakt. "Wat je ziet is dat er steeds minder nieuwe, innovatieve medicijnen uit de pijplijn komen. Er moet dus steeds meer geld worden verdiend met minder producten." Pieters zegt dat verzekeraars niets doen om die spiraal te doorbreken.

Minder bedrijven, meer specialisatie
Wilna Wind erkent het probleem. "Farmaceutische bedrijven fuseren steeds vaker. Er komen dus minder bedrijven die zich steeds verder specialiseren. Daar is veel geld mee gemoeid en je ziet bestuurders grote bonussen binnenhalen. Die bedrijven kunnen het zich permitteren om alleen die medicijnen te maken die voor hen interessant zijn. Medicijnen waaraan minder kan worden verdiend, maar die voor meer mensen belangrijk zijn, komen dan in de knel.

Nieuwe medicijnen is zaak van alle betrokkenen
Ik vind dat de vraag welke medicijnen er moeten komen niet alleen aan de commercie moet worden overgelaten. Daar moeten we met zijn allen verantwoordelijkheid voor nemen en dragen.
"Laat dokters, patiënten, fabrikanten en zorgverzekeraars samen om de tafel zitten om te bepalen aan welke nieuwe medicijnen behoefte is. Dan kunnen de farmaceuten die ontwikkelen. Zo voorkomen we dat het belang van de patiënt ondergeschikt blijft aan dat van de farmaceut. Keerzijde is natuurlijk wel dat er ook gemeenschapsgeld naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen moet."

Wilna Wind erkent dat dit geen Nederlands probleem is. "We moeten dit in Europees verband aanpakken. Ik ben niet de eerste die daar voor pleit. Maar het wordt nu wel tijd dat we er echt iets aan gaan doen."


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
29 mei 2015 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
NPCF

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!