Hoe weet je als patiënt hoe goed een verpleeghuis is? Hoe maak je de kwaliteit van de zorg en van het personeel zichtbaar?

Foto: INGIMAGE

Hoe weet je als patiënt hoe goed een verpleeghuis is? Hoe maak je de kwaliteit van de zorg en van het personeel zichtbaar?

Over die vragen hebben Patiëntenfederatie Nederland, de koepel van verpleeghuizen, dokters en verpleegkundigen zich afgelopen maanden het hoofd gebroken. Maar tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing zijn de partijen nog niet gekomen.

Patiëntenfederatie Nederland is teleurgesteld dat overeenstemming ontbreekt, terwijl partijen het wel eens waren over de onderliggende gedachte: laat de minder goede huizen leren van de betere, en bepaal wat een professional moet doen om zorg te laten draaien om de cliënt. We wilden het ook graag eens worden over wat kwaliteit is, en hoe verpleeghuizen die kwaliteit laten zien”, zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. 

“Er zijn verpleeghuizen die minder presteren dan andere, dat willen patiënten en hun naasten weten en kunnen zien. Niemand wil terechtkomen in een verpleeghuis waar de kwaliteit onder de maat is. Mensen moeten er van op aan kunnen dat de basiskwaliteit in orde is. En verpleeghuizen moeten laten zien hoe ze het doen. We gaan nu samen met het Zorginstituut kijken hoe we dat voor elkaar krijgen.

De gesprekken gingen onder andere over wat de partijen samen verstaan onder goede kwaliteit van zorg. Patiëntenfederatie Nederland wil dat de mening van bewoners mede bepalend is. De Patiëntenfederatie onderzocht wat volgens bewoners de aspecten zijn die iets zeggen over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. “ Bewoners willen gezien en gehoord worden. Ze willen geholpen worden door deskundig personeel dat oog heeft voor wat telt voor een bewoner en wat voor iemand kwaliteit van leven is. En natuurlijk zijn aspecten als een prettige woonomgeving van belang. Er moet echt nog veel gebeuren voordat deze zaken tot de kern behoren van wat goede verpleeghuiszorg inhoudt.”

Voor het onderzoek organiseerde Patiëntenfederatie Nederland vijf groepsgesprekken met bewoners en mantelzorgers. De gesprekken vonden plaats op verschillende verpleeghuislocaties in Nederland, zowel in stedelijk als in landelijk gebied. Ook waren er gesprekken met interviewers die voor ZorgkaartNederland verpleeghuisbewoners spreken over hun ervaringen. De uitkomsten van het onderzoek worden ook benut om de vragen op ZorgkaartNederland over verpleeghuiszorg nog optimaler aan te laten sluiten op wat mensen belangrijk vinden.

Ga hier naar de rapportage van het onderzoek


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
06 oktober 2016 om 16:15

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
NPCF

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2023-03-22