Dat je niet één oog op de weg en één oog op je telefoon kunt houden, weet vrijwel iedereen.

Foto: INGIMAGE

Dat je niet één oog op de weg en één oog op je telefoon kunt houden, weet vrijwel iedereen.

Maar zeker op de fiets hebben nog steeds veel jongeren een smartphone in hun hand en een half oog op het scherm. Net als in de auto kan dat leiden tot gevaarlijke situaties: in het verkeer moet je immers altijd alert zijn. Daarom is maandag 3 oktober de Fietsmodus School Challenge gestart. Scholieren worden uitgedaagd om de smartphone onderweg links te laten liggen, en kunnen daarmee een 538 Dj's On Tour XXL Schoolfeest winnen. De Amsterdamse wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer) verrichtte vandaag de landelijke aftrap van de Challenge, samen met Michael Kulkens van de stichting T-butterfly.

Wethouder Litjens en Michael Kulkens gingen in gesprek met leerlingen van het Amsterdamse Clusius College over smartphonegebruik op de fiets. Ook daagden ze hen uit een maand lang helemaal geen telefoon meer te gebruiken als ze op de fiets zitten. Stichting T-Butterfly wil jongeren bewust maken van de risico’s van smartphonegebruik in het verkeer. Michael Kulkens 13-jarige zoon Tommy-Boy is in 2015 omgekomen bij een verkeersongeval, toen hij op de fiets met zijn telefoon bezig was en een kruispunt overstak.

De School Challenge is onderdeel van de campagne ‘Fietsmodus’, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met telecom providers en provincies. Minister Schultz van Haegen: “ We zien dat jongeren steeds meer gebruik maken van hun smartphone op de fiets. Nog snel even een social checken, een ander liedje opzoeken of appje lezen. Helaas spelen smartphones bij een op de vijf fietsongelukken van jongeren een rol. Met deze campagne dagen we jongeren uit. Stap je op de fiets, zet je modus aan en je bent offline in het verkeer”

Wethouder Litjens: “Natuurlijk snap ik hoe verleidelijk het is om even je telefoon te pakken als je hoort dat je een nieuw bericht hebt. Maar het kan echt heel gevaarlijk zijn. Zeker in een drukke stad als Amsterdam, waar auto’s, scooters, trams, taxi’s en fietsen tegelijkertijd langs en door elkaar heen gaan. Als stad doen we er alles aan om het zo veilig mogelijk te maken, maar je moet zelf natuurlijk ook opletten. Daarom: laat je smartphone even links liggen als je op de fiets zit.”

Tijdens de School Challenge kunnen leerlingen en middelbare scholen onderling de strijd aangaan door zoveel mogelijk kilometers te fietsen zonder smartphone en daarmee punten te verdienen. De school waarvan de leerlingen de meeste punten hebben verzameld, maakt kans op een 538 Dj's On Tour XXL Schoolfeest met live-act. Meer informatie staat op www.fietsmodus.nl


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
04 oktober 2016 om 13:00

Auteur:
Rijksoverheid.nl

Bron:
Rijksoverheid.nl

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2022-01-20