Personeelstekorten, hoge werkdruk en agressie en geweld nemen toe op de Spoedeisende Hulp.

Foto: INGIMAGE

Personeelstekorten, hoge werkdruk en agressie en geweld nemen toe op de Spoedeisende Hulp.

Dit heeft negatieve invloed op de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers. Zeventien ziekenhuizen, waaronder drie academische centra, hebben de handen ineen geslagen om een oplossing hiervoor te vinden. Eind januari 2017 wordt onder leiding van Stichting IZZ een onderzoek gestart naar de oorzaak van en mogelijke oplossingen voor de problematiek rondom de psychosociale arbeidsbelasting op de SpoedEisende Hulp (SEH).

Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft het initiatief genomen om dit thema op te pakken. Frank Jaspers, Manager Spoedeisende Hulp, Acute Opname Afdeling Amphia: “SEH-medewerkers worden jarenlang dag in dag uit bloot gesteld aan zeer heftige indrukken en situaties; het betreft hoogopgeleide en schaarse professionals waar we zuinig op moeten zijn. Het gezamenlijk in kaart brengen van de arbeidsbelasting en het vinden van verbeteringen sluit naadloos aan bij het Gezond Werken in de Zorg programma van Stichting IZZ. Ik vind het dan ook erg positief dat we met elkaar dit onderzoek starten.”

Het onderzoek heeft als doel om de psychosociale belasting van SEH-verpleegkundigen en SEH-artsen op alle 17 ziekenhuislocaties in kaart te brengen. Door de samenwerking tussen de ziekenhuizen kan vervolgens bekeken worden welke verschillen er zijn tussen locaties en met welke oorzaken. Op basis daarvan worden oplossingen geformuleerd om de psychosociale arbeidsbelasting te verminderen. De eindresultaten van het onderzoek worden naar verwachting begin 2018 gepresenteerd.   

Voor meer informatie over het project zie www.stichtingizz.nl/seh


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
02 februari 2017 om 17:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
Stichting IZZ

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!