De laatste periode zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging.

Foto: INGIMAGE

De laatste periode zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging.

Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Toch is minder bekend dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. Daarom start Brandweer Nederland op 1 februari de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD roepen we op om de volgende acties thuis uit te voeren: ventileren, controleren en alarmeren.

‘’Vijf jaar geleden had ik na het slapen na een nachtdienst last van duizelingen en lichte hoofdpijn. Buitenshuis ging het beter’’, zegt Johan van Wel, in het dagelijks leven vrijwillig brandweerman. Na het ‘voorslapen’ voor de volgende nachtdienst voelde ik me weer niet zo geweldig fit, maar ik ben toch gaan werken. Toen ik de volgende ochtend fit thuiskwam was mijn vrouw duizelig en draaierig. Uiteindelijk bleek het een koolmonoxidevergiftiging te zijn door een fout van de installateur bij het installeren van de cv-ketel. De pijp sloot niet goed aan op de cv ketel. Deze was bij de storm een dag eerder los komen te zitten.”

Vage griepklachten door CO-vergiftiging worden niet herkend

Blootstelling aan een té hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid kan optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

De vage griepklachten van Johan van Wel staan niet op zich. Hilda Raasing van Brandweer Nederland : ‘’De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend waardoor een juiste diagnose uitblijft. Dan kan verregaande consequenties hebben.”

Ventileren, controleren, alarmeren

Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een koolmonoxidemelder levens redden. Zo word je tijdig gealarmeerd voordat je het bewustzijn verliest. In Nederland heeft circa 18% een CO-melder in de woning geplaatst.*

‘’Ongevallen met koolmonoxide kun je écht voorkomen’’, volgens Hilda Raasing. ‘’Koolmonoxide is levensgevaarlijk. Het is daarom van belang om de gevaren van koolmonoxide onder de aandacht te brengen én vooral praktische adviezen te geven. Zo kunnen mensen zelf actie ondernemen: Ventileer uw huis continu. Controleer uw verbrandingstoestellen regelmatig en hang een CO-melder op.’’

Test jezelf

Voor deze campagne is een speciale online test ontwikkeld. Het doel van deze test is om de kennis van mensen over symptomen van koolmonoxide te vergroten. Je leert hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen en voorkomen en wat je moet doen bij een CO-vergiftiging. Bij het invullen van zeven vragen krijg je direct te zien of je antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen. Er is een mogelijkheid een CO-melder met een speciale campagnekorting te kopen. Via sociale media-kanalen brengen zowel Brandweer Nederland als de Nederlandse Brandwonden Stichting in de campagneweken de test breed onder de aandacht.

Plaatsingsadvies

Sinds afgelopen najaar is er een wetenschappelijk onderbouwd plaatsingsadvies voor CO-melders. De conclusies van het onderzoek geven eindelijk duidelijkheid over de juiste plek om een CO-melder te plaatsen. Dit advies en alle campagne informatie vindt u hier: www.brandweer.nl/koolmonoxide.

*Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting o.b.v. gegevens uit WoOn 2015 (ministerie van BZK en het CBS).


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
02 februari 2017 om 08:30

Auteur:
Nederlandse Brandwonden Stichting

Bron:
Nederlandse Brandwonden Stichting

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!