Depressieve klachten bij mensen met MS nemen substantieel af na de behandeling met een kortdurende cognitieve gedragstherapie via internet.

Foto: INGIMAGE

Depressieve klachten bij mensen met MS nemen substantieel af na de behandeling met een kortdurende cognitieve gedragstherapie via internet.

Bij mensen die alleen op een wachtlijst werden geplaatst, bleken de klachten echter net zo veel te zijn afgenomen. Dit concludeert Rosa Boeschoten - GZ-psycholoog en onderzoeker bij GGZ inGeest - in haar proefschrift. Zij promoveert vrijdag 3 februari 2017 aan VUmc.

Uit een literatuurstudie die Rosa Boeschoten uitvoerde, bleek dat mensen met MS vaak te kampen hebben met depressieve symptomen (35%) of een depressieve stoornis (21%). Haar onderzoek toont ook aan dat de symptomen van depressie bij mensen mét MS overeenkomen met die bij mensen zonder MS. De diagnostiek van de depressieve symptomen hoeft dus niet anders te zijn bij mensen met MS. Echter, behandeling van depressie bij MS in de vorm van 'face-to-face' gesprekken kan bemoeilijkt worden door ziekte-gerelateerde barrières als vermoeidheid, fysieke verslechtering en transportproblemen. Psychologische behandeling via internet is in opkomst. Het is laagdrempelig en makkelijk toegankelijk.

Internetbehandeling haalbaar
Middels een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek onderzocht Boeschoten of kortdurende cognitieve gedragstherapie via internet een haalbare en effectieve methode is om depressie bij mensen met MS te behandelen. Zij vond dat behandeling via internet haalbaar is en mensen hier over het algemeen genomen tevreden over zijn. Depressieve klachten waren direct na de behandeling en vier maanden later substantieel afgenomen bij mensen die de behandeling volgden. Depressieve klachten verminderden echter overeenkomstig bij mensen die op een wachtlijst geplaatst waren, en die dus geen behandeling hadden gehad. Online behandeling bleek dus niet effectiever in het verminderen van depressieve klachten dan een wachtlijst. De grote afname van klachten bij de groep die op een wachtlijst stond, was onverwacht.  

Betere selectie
Meer onderzoek is gewenst. Nu is nog onduidelijk wie baat kan hebben bij een wachtperiode of (en hoe) patiënten beter geselecteerd moeten worden voor behandeling. Wellicht is een meer intensieve behandeling dan via internet beter, of moet de online behandeling anders aangeboden worden. In het laatste geval kan gedacht worden aan een combinatie van behandeling via internet met 'face-to-face' behandeling, de zogenaamde 'blended'-behandeling. "De behandeling van depressie bij MS verdient hoe dan ook meer onderzoek", aldus Boeschoten.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
01 februari 2017 om 10:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
VUmc

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!