Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind.

Foto: INGIMAGE

Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind.

Goede behandeling van zwangerschapsdiabetes is dan ook belangrijk om de kans op complicaties te verlagen. Insuline is al jaren de standaardtherapie. Gebruik van insuline is echter relatief duur en geeft risico op te laag  bloedsuiker (hypoglykemie) en gewichtstoename bij de moeder. Een deel van de vrouwen vindt het dagelijks toedienen van injecties een probleem. Metformine, een oraal antidiabeticum, geeft deze problemen niet en zou een goed alternatief kunnen zijn. Vandaar dat er in de afgelopen jaren veel onderzoek is geweest naar de effecten van metformine.

Metformine blijkt net als insuline effectief bij zwangerschapsdiabetes. Vergeleken met insuline geeft metformine minder gewichtstoename en minder kans op hypertensie bij de moeder en minder kans op hypoglykemie bij de baby. Er worden geen verschillen gezien in het geboortegewicht, complicaties tijdens en na de bevalling of aangeboren afwijkingen. Uit de onderzoeken blijkt dat een deel van de vrouwen naast metformine toch nog insuline nodig heeft. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van metformine. 

Op basis van deze resultaten lijkt metformine een alternatief voor insuline bij zwangerschapsdiabetes. Begin dit jaar komt de nieuwe richtlijn over zwangerschapsdiabetes van de Nederlandse Internisten Vereniging uit. Het is nog niet bekend welke rol metformine hierin gaat spelen. 


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
31 januari 2017 om 13:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
Lareb

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!