Beste minister de Jonge en minister Bruins, 

Bij deze wil ik mijn zorgen uiten over de komende wet Big2.

In 1986 ben ik geslaagd als inservice A verpleegkundige. In 1990 heb ik de MGZ opleiding afgerond, gericht om als wijkverpleegkundige te gaan werken bij de toen nog Rotterdamse Kruisvereniging. 

 

In 2008 heb ik de opleiding tot long verpleegkundige gedaan en in 2018 de opleiding tot palliatief verpleegkundige. De laatste 2 zijn post HBO opleidingen.

Nu kan ik u beiden vertellen dat ik in 1990 nog niet wist wat ik nu weet , met deze aanvullende specialisaties is er nog meer kennis en ervaring bij gekomen. Allen tot stand gekomen in de thuiszorg, de sector waar het meest op bezuinigd is en waar het erg moeilijk is om aan goed , gekwalificeerd personeel te komen. 

De doelgroep patiënten die steeds langer thuisblijven wordt ook steeds complexer. Voor mij en mijn collega's een mooie uitdaging, voor net startende hbov-ers een lastige opgave.  We hebben bij deze complexe situaties vaak een regiefunctie , daar waar de wijkverpleegkundige , dat soms niet goed in kan schatten. Patiënten met multimorbiditeiten, zoals COPD, longkanker, dementie, hartfalen,enz. 

Wij zien ze dagelijks in hun vaak palliatieve fase. 

Op werk en denkniveau kunnen mijn collega's en ik meer overstijgend meedenken binnen de organisatie dan de pas afgestudeerde HBOV-ER.

Laat onze post HBO opleidingen meetellen in de nieuwe regeling tot regie verpleegkundige. Naast alle EVC'S die we in al die jaren ontwikkeld hebben.

Daarnaast is de verantwoordelijkheid groot in de thuiszorg. We staan er alleen voor , daar waar in het ziekenhuis of verpleeghuis altijd een collega / arts in de buurt is. Hopelijk zijn jullie hiervan doordrongen.

Onze kennis en ervaring zijn van onschatbare waarde. Onze passie voor het werk ook. 

Laat deze niet door frustratie vanwege de overgangsregeling uitdoven!!!

Vriendelijke groeten 
Long en palliatief verpleegkundige.
(naam bekend bij redactie)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 10 jul 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!