Het is juli 2020; Wet BIG II is in werking getreden. In deel 1 legde ik uit waarom onze organisatie gedwongen werd om te kiezen tussen onze organisatie opheffen of illegale werkzaamheden verrichten.

Als bestuurder koos ik samen met ons team voor dat laatste. En nu? Nu overtreden we de wet omdat we verpleegkundigen in dienst hebben voor werkzaamheden die eigenlijk onder het beroep voor de regieverpleegkundige vallen.

Op dit moment is nog helemaal niet duidelijk wat de kaders zijn. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan ons nog niet beoordelen, dus voorlopig zitten we veilig. En het is raar: onze medewerkers doen hun werk goed en ze doen dat ook al heel lang. Van de ene op de andere dag mogen ze dat werk eigenlijk niet meer doen; het is wettelijk vastgelegd. Maar we hebben een tekort aan verpleegkundigen en de kaders zijn niet uitgewerkt, dus wat moet een branche dan? Heel Nederlands: om grip op een ingewikkelde situatie te krijgen maken we een wet waarbij we de verboden gedogen.

Die kaders moeten helder worden; dat is duidelijk. Men vond dat een taak voor de werkgevers, dus die zijn nu hard bezig om stukken te schrijven en uit te pluizen hoe dit toch verder op de werkvloer moet gaan zijn. Er gaat een hoop tijd in zitten; de mensen die zich ermee bezig houden zijn duur betaald. Hoeveel tijd en geld gaat hier nog in zitten? En waarvoor? 
Verpleegkundigen die vanaf 2012 zijn afgestudeerd aan de HBO-V voldoen aan alle eisen en hebben zich massaal en enthousiast ingeschreven in het register voor regieverpleegkundigen. Inmiddels is duidelijk dat er maar een beperkt aantal regiefuncties voorhanden zijn. Dus  ook de nieuwe generatie HBO-V-ers zal niet aan de eisen voor herregistratie kunnen voldoen. Langzaamaan begint deze realiteit bij de beroepsgroep door te dringen. Er ontstaat steeds mee onvrede op werkvloer en vanuit het hele land horen we geluiden over mensen die de zorg weer verlaten, al is het met pijn in het hart. De frustraties over de gevolgen van Wet BIG II zijn gewoon te groot. 

In de praktijk werken MBO en HBO nog steeds door elkaar, onder het gewone verpleegkundige register. Bij sommige organisaties, zoals de onze, op een HBO functie; bij andere organisaties op een MBO functie. Er is een functiegroep bij gekomen onder de noemer van een nieuw beroep; sommige organisaties hebben die ingevoerd en anderen niet. Er zijn genoeg verhalen van ervaren krachten die uiteindelijk toch de zorg maar uit zijn gegaan. De tekorten zijn alleen maar groter geworden. 

Er is geen probleem echt opgelost; wel is er veel extra onduidelijkheid en onzekerheid over wat nou wat is; wie nou eigenlijk wat nog mag doen. En nog steeds werken MBO en HBO opgeleiden door elkaar op dezelfde functies. Het doel was om functeidifferentiatie op de werkvloer te regelen zodat verpleegkundigen met een HBO en MBO achtergrond niet continu onder of boven hun niveau hoefden te werken. Een grote groep werkt nu structureel onder het eigen niveau. Project regieverpleegkundige in Wet BIG II heeft dus niet geleid tot het beoogde doel. Eigenlijk is de hele operatie jammerlijk mislukt. 

Maartje Goverde
Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers
Auteur, coach, spreker en blogger Interactiekracht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 10 jul 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!