Beste minister Bruins,

Vol ongeloof heb ik afgelopen tijd de berichtgeving gevolgd met o.a. de uitleg vanuit uw kant.  Ik heb al weken een knoop in mijn maag, een soort brok ik mijn keel die ik maar niet weg krijg. 

Ik ben Inservice A opgeleid, in 2000 gediplomeerd.   Van 2003 tot aan 2004, In company 1,5 jaar een opleiding gevolgd voor zorgcoördinator.  De functie is op HBO niveau, staat ook in functie omschrijving, alleen is deze niet officieel erkend door het CZO.  Ik werk nu ruim 16 jaar als zorgcoördinator op een chirurgische afdeling in een middelgroot ziekenhuis. 
Het is één van de mooiste vakken, waarin wij ons afgelopen jaren  als verpleegkundige beroepsgroep zeker meer hebben geprofessionaliseerd.  Ik ben altijd voor vooruitgang en ontwikkeling geweest binnen ons vakgebied en ben mijzelf ook altijd blijven ontwikkelen middels; vakliteratuur, symposia, scholingen, masterclasses etc.   Maar nooit heb ik kunnen bedenken dat de bal zo deze kant op zou gaan rollen.

Als eerste vind ik het erg jammer dat gekozen is dat de Inservice A opleiding een MBO opleiding is.  Deed je vroeger de A of de HBO-V kreeg je de titel verpleegkundige. Deed je de MBO-V, was je verpleegster. Ik had hier zo graag een erkenning willen zien van bijvoorbeeld HBO Inservice A.  Dan had deze groep zeker onder een overgangsregeling kunnen vallen. 

In mijn geval in mijn functie als zorg coördinator,  voldoe ik aantoonbaar aan de competenties van regie verpleegkundige en zeker meer gezien mijn huidige functie (verlengde arm van mijn leidinggevende), ik ben daarvoor ook ingedeeld in schaal FWG 50. Echter de functie verdwijnt in ons ziekenhuis vanwege het 2020 verhaal. Vanwege dat ik Inservice A  opgeleid  ben en de opleiding tot zorgcoördinator niet CZO erkend is, mag ik mijzelf geen regie verpleegkundige noemen en ik kom ook niet in aanmerking voor  de verkorte opleiding van max 1 jaar. Nee, ik word nu ineens een MBO zorg coördinator genoemd waarbij eerder nooit een onderscheid is geweest. Ik mag een verkorte opleiding gaan volgen van bijna 2 jaar, met elke week een schooldag en 15 uur studiebelasting per week. Wat is het doel hiervan? En waar blijft het stuk opleiding op maat?

Er wordt gezegd, er verandert niet veel aan hoe het nu gaat. Er verandert heel veel voor mij persoonlijk, mijn werkzaamheden en ik val overal buiten.  Ik voel mij zo ondergewaardeerd, ik voel mij zo een verliezende partij. Ik heb jaren lang met veel plezier in één van de mooiste vakken gewerkt. Nu krijg ik al buikpijn van de gedachten wat er gaat gebeuren en hoe ik dit in hemelsnaam moet combineren met het hebben van een gezin en in combi met een opleiding. Het werkplezier waar u met regelmaat aan refereert  in uw brief van 5  juli, is dan heel ver te zoeken.  

Misschien kunt u mij simpel uitleggen waarom ik mijzelf geen regie verpleegkundige mag noemen na 16 jaar deze functie te hebben gedaan, waarom ik een 2 jarige opleiding zou moeten doen en niet de verkorte van max een jaar en op maat gemaakt.  Ik wil graag bijleren en dat ik dat moet doen om op het officiële niveau van bachelor of nursing te komen, snap ik ook nog. Maar op deze manier? 
U beschrijft in punt 6 van de brief van Kamervragen van 5 juli jongstleden, dat ik als werknemer in gesprek moet gaan met mijn werkgever.  Deze verwijst weer naar uw overgangsregeling en je wordt heen en weer geslingerd. Er wordt niet overlegd er wordt vooral medegedeeld. Het ziekenhuis gaat ook geen certificering meer aanvragen voor mijn eerder gevolgde opleiding. Ik val kennelijk onder de groep : “collateral damage” …. 

Ik hoop dat er nog gekeken wordt naar de groep die nu als zorgcoördinator of als senior verpleegkundige werken en of zij alsnog binnen de overgangsregeling kunnen vallen. Dat hierbij gekeken wordt wat hun huidige profiel/ functie omschrijving is waarvoor ze ook hoger ingeschaald zijn (FWG 50)  en waarvoor men ook aantoonbaar een opleiding heeft gevolgd ook al is het niet officieel door CZO erkend. Dus dat juist bij deze groep gekeken wordt naar de eerder verworven competenties  (punt 7 antwoorden op Kamervragen)  . Ik hoop dat u voor deze groep mensen ook coulanter bent zoals u bij punt 3 beschrijft betreffende de huidige HBOérs van voor 2012.  Ik hoop dat u coulanter zult zijn voor de gehele beroepsgroep met elk hun eigen verhaal waarom de regeling anders zou moeten zijn. Want wij moeten alle kennis en ervaring die er is,  behouden. En vergeet ook niet dat dit plan, het capaciteitsprobleem wat er speelt, alleen maar groter en groter gaat maken. Hoe vreemd kan het lopen dat je hierdoor een nog groter personeel tekort gaat realiseren. 

Ik hoor graag van u terug. Want zorgen moet ik doen en niet maken! 

Met vriendelijke groet,
Annelies
Verpleegkundig zorgcoördinator 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 16 jul 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!