Beste minister Bruins,

Hier spreekt een oud gediende. Zo'n inservice verpleegkundige die in 1993 al afstudeerde en daarna haar specialisatie obstetrie en gynaecologie ging doen.

Ik ben zo'n verpleegkundige die in de avonden, nachten en weekenden zelf de beslissingen moest nemen tijdens een bevalling. Wij hadden niet een verloskundige of co-assistent die dag en nacht aanwezig was. Wij verpleegkundigen moesten zelf inschatten wanneer een arts in huis moest komen.

Ach ja, ik vergeet bijna de arts assistent te benoemen. Die was er wel en die belden we ook als er getoucheerd moest worden of wanneer er een slecht CTG was. Als deze echter zijn of haar bevindingen doorgaf aan de gynaecoloog dan vroeg de arts steevast altijd of hij de verpleegkundige nog even aan de telefoon kon krijgen. Ons advies werd hoger ingeschat dan dat van de arts assistent die net kwam kijken.

Menig bevalling heb ik zelf gedaan, altijd geassisteerd door mijn collega verpleegkundigen. Vele babies heb ik gereanimeerd, met spoed infuzen ingebracht, babyhoofdjes opgeduwd vanwege een uitgezakte navelstreng, insulten behandeld en voorkomen door mijn klinische blik en ga zo maar door.

Nu werk ik op de poli. Ik heb mijn eigen spreekuur opgezet op het gebied van de incontinentie en ik draai als urologisch verpleegkundige mee. Ik ben hiervoor gevraagd door een arts en sterker nog, op het gebied van de fertiliteit wilden ze me ook graag hebben. Blijkbaar doe ik toch iets goed in mijn werk. Misschien iets met veel ervaring?

Ik heb voor deze nieuwe baan twee jaar geleden weer een post HBO opleiding gedaan. Een opleiding die volledig in het teken stond van klinisch redenen, evidence based onderzoek,  kwaliteitverbeterproject, gesprekstechnieken en ga zo maar door. Ik heb het Pub Med af en toe verfoeid maar ook deze opleiding met succes afgerond. En nu wilt u de zorg naar een "hoger niveau" trekken. Wat een nobel streven.

U heeft een prachtig voorstel neergelegd en erbij vermeld dat dit wordt ondersteund door de verpleegkundigen zelf. Er is een gedegen onderzoek aan vooraf gegaan. Het gevolg is wel dat u nu van mij verwacht dat ik als MBO verpleegkundige verder door het leven ga want ik ben die oud gediende die 29 jaar ervaring weg kan gooien. Dat is niet belangrijk. En wat vreemd dat er met mij meer dan 60.000 verpleegkundigen zijn die hetzelfde zeggen en denken. Hoezo gedegen onderzoek?

Ik werk al jaren op het niveau van regieverpleegkundige en met mij vele fantastische collega's die kunnen handelen in acute situaties en menig leven hebben gered en daar ga ik gewoon mee door.

Nee, ik ga niet de verkorte HBO opleiding doen om alleen maar in naam regieverpleegkundige te worden. Daar pas ik voor. Want, minister Bruins, ik ben die oude rot in het vak die weet wat ze waard is. Ik heb die titel niet nodig. Ik wil graag verder leren en mijzelf blijven ontwikkelen maar dan wel met opleidingen waar mijn patiënt wat aan heeft en niet een opleiding die mij alleen een
leuke titel geeft. En met uw voorstel kan dit ook gewoon. Want weet u, u geeft aan dat iedereen opnieuw ingeschaald wordt maar dat er aan de werkzaamheden niets zal veranderen. Beetje krom
is het niet?

Ik ga gewoon door met het begeleiden en behandelen van mijn patiënten en ik zal mij nog steeds inzetten om al mijn kennis over te brengen naar alle leerlingen en pas gediplomeerde regieverpleegkundigen want dat hebben ze nodig.

En voor u wens ik u vooral heel veel gezondheid toe en de hoop dat u geen gebruik hoeft te maken van het ziekenhuis. Ik kan me voorstellen dat u zich onprettig voelt wanneer u zo'n oude rot met een bult ervaring aan het bed heeft staan ipv een pas afgestudeerde regieverpleegkundige. Je zal het er toch mee moeten doen. Pfff

O en even als tip, vergeet nooit, de verpleegkundige kiest de grootte van de naald en de dikte van uw katheter :-).

M.v.g.,
(naam bekend bij de redactie)

Verpleegkundige met specialisatie obstetrie, gynaecologie, urologie, continentie en stomazorg.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2019-07-25