Vandaag liet minister Bruno Bruins in een persbericht weten dat de heer A. Rinnooy Kan als verkenner wordt aangesteld om de vervolgstappen te verduidelijken over het wetsvoorstel Wet BIG II.

Na een rustige aanloop van jaren is het traject sinds kort in turbulent vaarwater geraakt omdat een grote groep verpleegkundigen de plannen als desastreus voor hun beroep ervaart. Ze laten veelvuldig van zich horen. Dat zegt wel wat; de chronisch overvraagde en onderbetaalde beroepsgroep komt pas in actie als zij menen dat iets echt niet deugt, leert het verleden ons. 

Aanleiding voor de wet zou zijn dat het de beroepsgroep al 40 jaar niet lukt om in de praktijk onderscheid te maken tussen HBO en MBO opgeleide verpleegkundigen, zo laat de minister voor Medische Zorg en Sport weten. Hoewel een wet geen logische plek is om functiedifferentiatie te regelen – zo geeft Bruins ook aan in zijn brief aan de Tweede Kamer op 5 juni j.l. – is hiervoor toch gekozen om het veld tegemoet te komen. 
Maar klopt het verhaal überhaupt wel? Veel verpleegkundigen zeggen van niet. Beroepsvereniging V&VN verklaart op haar website dat functiedifferentiatie al 40 jaar niet lukt, maar zegt daarbij ook dat het in verschillende velden al wel lukt, zoals de GGZ, de VVT en in de wijkverpleging zelfs al vele jaren. Dat klinkt nogal tegenstrijdig, en de vraag is nu of de minister niet goed naar V&VN heeft geluisterd, of dat  V&VN zelf wat in de war is over de realiteit van haar eigen achterban. 

Hoe dan ook: de minister zegt graag te willen luisteren naar de beroepsgroep, maar geeft ook aan dat er wel overeenstemming moet komen met de andere partijen. In dat laatste ligt de grootste uitdaging. Want als we naar de oorsprong van de vraag kijken en deze naast de weerstand vanuit de beroepsgroep leggen, dan openbaart de weg zich haast als vanzelf. 
De echte grote vraag is of de andere partijen dat kunnen verkroppen. Een traject bedenken dat te verdragen is, is wat anders dan vervolgstappen vinden die daadwerkelijk iets oplossen. 

Ik geeft het de heer Kan te doen. Laten we in ieder geval hopen dat de verpleegkundigen dit keer adequater vertegenwoordigd worden, want onrust in onze dagelijkse zorg, daar wordt helemaal niemand beter van. 

Maartje Goverde
Redacteur Zorgkrant.nl

Links:


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 21 aug 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!