Begin van deze avond zijn de kaderleden van NU’91 bij elkaar geroepen in een vergadering met de klankbordgroepen en het bestuur.

In alle tumult onder de verpleegkundige beroepsgroep van afgelopen maanden bleef de vakbond stil, Tot op 22 juli, na weken van zwijgen, ineens een enquête vanuit de vakbond verscheen, voor een peiling onder de verpleegkundige beroepsgroep over Wet BIG II. Vanavond zouden de resultaten teruggekoppeld worden, met een voorstel voor een plan voor de komende tijd. De kaderleden hadden blijkbaar andere prioriteiten en hebben het bestuur van de NU’91 ter verantwoording geroepen. Want feit is dat ook bestuursvoorzitter Stella Salden uit naam van NU’91 haar handtekening heeft gezet onder het akkoord van de overgangsregeling van de veelbesproken wet. De verpleegkundigen vragen zich inmiddels af waar ze staan bij hun vakbond. 

De kaderleden zijn in een pittig gesprek voor de grenzen van de beroepsgroep gaan staan, vertelt Niels Jacobs, kaderlid van NU’91 en tevens woordvoerder van Actiegroep BIG II in de Overgang. De uitkomst van het gesprek geeft het proces een nieuwe wending; één die lijkt af te stevenen op herstel – in ieder geval vanuit de vakbond met de achterban.

‘NU’91 neemt afstand van het wetsvoorstel en zal haar excuses aanbieden aan de verpleegkundigen en verzorgenden van Nederland’, aldus Jacobs. Verder gaat de organisatie opnieuw koers bepalen; de weg terug naar de eigen missie, waarbij andere keuzes gemaakt zullen worden in het eigen organisatieproces. Zo gaat ingezet worden op een toekomstbestendig beroep en zal actief input gezocht worden bij de actiecomités (er zijn er inmiddels 2 – red), die daarmee een adviserende rol krijgen en het proces mee zullen bewaken. De vakbond zal zich opnieuw opstellen als belangenbehartiger van de beroepsgroep richting andere partijen – haar oorspronkelijke bestaansrecht. 
‘NU’91 neemt ook nadrukkelijk afstand van V&VN en de voorgestelde beroepsprofielen’, beëindigt Jacobs zijn verhaal. 

Vorige week (27 augustus) trad het bestuur van beroepsvereniging V&VN af. Vanaf vanavond is NU’91 weer belangenbehartiger van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. De twee grootste vertegenwoordigers van de verpleegkundige beroepsgroep zijn daarmee door hun achterban op hun zelfverkozen plek gezet. Het ziet er naar uit dat de regie inderdaad weer terug komt bij de beroepsgroep. 

Maartje Goverde
Redacteur Zorgkrant


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 02 sep 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!