Vandaag ga ik met Elleke en mevrouw A. mee op pad. Elleke heeft een examen en ik ga haar beoordelen 

Het moment dat we bij de volière staan en mevrouw ons vol trots verteld dat zij dat vroeger ook hadden, doet ons smelten. Wij zien haar stralende gezicht en de twinkeling in haar ogen.

Samenwerking met de thuiszorg
Mevrouw woont nog thuis samen met haar man. Via de thuiszorg en de casemanager dementie is de hulpvraag binnengekomen: mevrouw wil graag buiten wandelen en het liefst wel elke dag. De vrijdag is inmiddels geregeld. Elleke heeft kennisgemaakt en er ontstaat een leuke klik. Maanden verstrijken en elke vrijdag vinden de dames wel weer een leuke route om te wandelen. Mevrouw gaat weliswaar in de rolstoel, maar dat geeft niet, want ze geniet van de buitenlucht en van alles om haar heen. Ook de wekelijkse wandeling naar de markt mag niet ontbreken, want er is niets lekkerder dan op vrijdag een gebakken visje mee naar huis voor manlief. 

De rolstoel past niet in de auto
Het examen heeft betrekking op het ondersteunen van een activiteit. Elleke heeft bedacht om samen met mevrouw naar de Eekhoeve (Landwinkel, zorgboerderij, theehuis en pluktuin) te gaan. Leuk, want mevrouw is hier nog nooit geweest en woont toch al heel lang in Veenendaal. Som heb je dat, van die plekjes waar je gewoon eens geweest moet zijn! Omdat het erg ver wandelen is en we ook weer terug moeten lopen, besluiten we met de auto te gaan. Helaas past de rolstoel niet in de auto. Nou ja het zou wel kunnen, dan moeten we de achterbank omklappen en Elleke moet ook mee. Dus we besluiten de rollator mee te nemen. Mevrouw zegt haar man gedag en we vertrekken. Ik doe niets en observeer alleen maar hoe en wat Elleke doet. Elleke is niet gespannen voor het examen, ze heeft alles goed voorbereid en weet wat ze wil gaan doen.

De dieren
Elleke pakt de rollator en vertelt mevrouw welke kant ze op gaan. Het lopen gaat mevrouw best goed af, al doet ze dat niet meer buitenshuis. Elleke houdt mevrouw goed in de gaten en blijft naast haar lopen. We lopen langs de paarden, de konijnen en komen dan bij de volière. Mevrouw blijft staan en begint te vertellen…..Ja zij hadden vroeger ook een volière. Dat was de hobby  van haar man, maar ze genoot ervan. Het fluiten en fladderen van de vogels bracht haar zichtbaar terug in de tijd. Even liep ze in gedachten door haar eigen tuin, zag haar man met toen nog donkere haren en zonder rollator, in het vogelhok tussen de zebravinkjes. Elleke en ik zagen het aan haar gezicht, ze glimlachte en begon te vertellen. We keken elkaar even glimlachend aan en we zien haar stralende gezicht en de twinkeling in haar ogen. Ze wist de soorten vogels nog die ze hadden gehad. Het staan bij de volière is vermoeiend en mevrouw wil graag gaan zitten. We nemen een kopje koffie met wat lekkers en kletsen nog gezellig na in het theehuis.

Erg bezorgd
Na het bezoek rijden we nog even richting de markt. Het is immers vrijdag en volgens mevrouw rekent de baas “lees: haar man” wel op gebakken vis en haring. Bij thuiskomst staat meneer al voor het raam te kijken. Wij lopen naar binnen en terwijl mevrouw honderduit wil gaan vertellen over haar gezellige middag, roept meneer dat hij zo vreselijk bezorgd was! En dat hij blij is dat mevrouw weer thuis is. Wij waren ons allen van geen kwaad bewust, maar wat bleek: meneer had de rolstoel zien staan en wist dus niet beter dan dat mevrouw naar buiten was met haar rollator. Hij had niet meegekregen dat wij met de auto weggingen. Op zich niet heel erg maar ja, wij waren best lang weggebleven. En dat maakte meneer ongerust. Afijn, we nemen plaats op de bank en meneer is weer gerust gesteld. Nu begint mevrouw te vertellen. Weer die glinstering in haar ogen en een lach op haar gezicht, zo ook bij haar man. Het verhaal van de zebravinkjes en alle soorten vogels die er ooit in hun tuin zijn geweest. Hoe ze genoten van het tjilpen en fluiten, maar dat dat inmiddels ook al best lang geleden was. Ze praten samen honderduit, genieten en vergeten even dat Elleke en ik er nog zijn. Oh ja en Elleke….die heeft dit examen inmiddels behaald!

Mascha Versteeg
Wijkstagemakelaar WijkLeerbedrijf Veenendaal (onderdeel QuaRijn)


 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2019-07-04
Naam blogger: Mascha Versteeg