Gerda Bes - Overstap naar wijkziekenverzorgende in een extramurale setting

Van Intra naar Extramuraal. Van Teamcoach naar Wijkziekenverzorgende

Mijn naam is Gerda Bes, ik ben vanaf november 2018 werkzaam bij Buurtzorg Anna Paulowna e.o.
Na 23 jaar werkzaam als leidinggevende in een intramurale setting maakte ik de overstap naar wijkziekenverzorgende in een extramurale setting.

Waarom deze overstap? 
In 1993 begon ik in een bejaardenhuis in Alkmaar, in een klein team als meewerkend afdelingshoofd.
Naarmate de jaren verstreken veranderde er veel in de organisatie. 
Deze veranderingen kwamen soms ten goede van de bewoners en personeel en soms ook niet.
Mijn functie veranderde, van afdelingshoofd naar teamleider en van teamleider naar teamcoach. 
De functie van Teamcoach breidde zich uit en de afstand werd groter tussen mij en de bewoners en het personeel. Een functie die niet als een warme jas voelde. 
In december 2016 heb ik met wederzijds goed vinden besloten om mijn functie neer te leggen en heb afscheid genomen van een werkplek waar ik toch met veel plezier en zeer fijne collega’s heb gewerkt. 

En dan?
Ik wilde terug naar de werkvloer. Ik werd me weer bewust van het feit waarom ik ooit voor de zorg had gekozen. Zorgen voor, zorgen met, persoonlijk en dichtbij.
Na 1 jaar te hebben gewerkt op de werkvloer in een zorginstelling in HHW, werd ik nieuwsgierig naar de extramurale zorg. Ik gooide het roer om en solliciteerde bij Buurtzorg Anna Paulowna e.o

Wat maakt het werken bij Buurtzorg dan zo speciaal?
Werken in een klein team met verschillende kwaliteiten, functies en diversiteit in cliënten maakt het speciaal.  Steeds uit gaan van de mogelijkheden van de client, zodat deze zolang mogelijk in zijn/haar eigen omgeving kan blijven wonen. Een veilige woonomgeving creëren waarin de cliënt centraal staat.Cliënten helpen op weg naar zelfstandigheid, cliënten helpen de zelfstandigheid en regie te behouden, cliënten helpen in de laatste levensfase. Een kleine opsomming van de hulp/zorg die er wordt geboden. 

Ons Team bestaat 5 verpleegkundige en 1 wijkziekenverzorgende. 
Deze kleine setting maakt dat we persoonlijk en dichtbij de cliënt en hun familie staan.
Met regelmaat horen we van onze cliënten terug dat dit als zeer prettig wordt ervaren.
We zijn een zelfsturend/organiserend team. 
Er is een taak/rol verdeling, echter dragen met we met z’n allen verantwoordelijk.
Het is een kleine onderneming die we met z’n allen draaiende houden. 

Samen kijken naar verbetering op elk organisatorisch vlak, adequate routeplanning van zorg, gezond rooster plannen, teamoverleg, ideeën uitwisselen en efficiënte communicatie. Gebruik maken van elkaars kwaliteiten, een gelijkwaardige bejegening ongeacht welke functie maakt dat het werken in een klein team zoveel verschil kan maken. Zelfstandig werken en beslissingen kunnen/mogen nemen is een uitdaging waardoor elke werkdag variërend is

Ons werkgebied is uitgebreid. Het rijden van en naar de cliënten heeft zijn charmes. In de polder zien we de verschillende jaargetijden voorbij komen en aan de kust is het weer een andere beleving van de natuur. 

De vrijheid die dit met zich mee brengt maakt dat het onderweg zijn naar de cliënten mij het gevoel geeft van “buiten” zijn. Ik voel mij een bevoorrecht mens, het werken bij Buurtzorg heeft mij al veel gegeven in de afgelopen jaren. Ik kom graag bij de mensen thuis. Het gevoel om als “gast” binnen te komen en van betekenis te kunnen zijn levert een voldaan gevoel op. Ik kan zeggen dat mijn beslissing van “Intramuraal naar Extramuraal” de juiste is geweest.

In oktober bestaat Buurtzorg Anna Paulowna 5 jaar.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 11 mrt 2021
  • Naam blogger: Gerda Bes

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!