Het is een pittige baan, wijkverpleegkundige. Dat durf ik best hardop te zeggen.

Een hoop verantwoordelijkheid, omdat ik de zorg van mijn cliënten in Veenendaal indiceer. Dit houdt kort gezegd in dat ik moet inschatten wat een cliënt aan zorg nodig heeft en dit doe ik tijdens een huisbezoek. Wanneer iemand in zorg is kan een zorg uitbreiding altijd plaatsvinden wanneer ik in overleg met de cliënt inschat dat dit nodig is. Andersom geldt dit ook. Het is goed om cliënten hun zelfredzaamheid te laten behouden voor zover dit mogelijk is. Waar vroeger de zusters veel taken overnamen, letten we nu meer op wat een cliënt allemaal zelf nog kan en stimuleren hierin. Desnoods in overleg met andere disciplines, zoals bijvoorbeeld huisartsen en therapeuten. 

Naast het indiceren en de huisbezoeken zijn er allerlei andere zaken waar ik mij mee bezig houd. Zo zit ik in verschillende werkgroepen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en coördineer ik een kleinschalig team waarin ik werkzaam ben. Ook bijscholing is belangrijk om ervoor te zorgen dat ik mijn bekwaamheid niet verlies en up to date blijft. Daarnaast probeer ik door vlogs en blogs de mooie kanten mijn werk te laten zien en hopelijk mensen  onderdelen van mijn werk is en blijft het leukste en mooiste onderdeel het werken in de zorg zelf.

‘Het ene moment
schaterlachen, dan weer
een traan over mijn wang’

Het vroege opstaan went nooit. Zo grapt een cliënt in Veenendaal Oost altijd dat ik zo rustig in de ochtend ben. Vast omdat ik nog wakker moet worden zegt ze dan, waarop altijd volgt: ‘ik klets wel hoor’! En nog iedere keer krijgt ze daarmee een lach op mijn gezicht. Ik maak veel leuke en grappige momenten mee, bijvoorbeeld als de douchestraal per ongeluk op mij gericht staat in plaats van op de cliënt. Ontroerende momenten, wanneer een echtpaar al tientallen lang getrouwd is en nog steeds veel liefde en zorg naar elkaar laten zien. Moeilijke momenten, wanneer een cliënt beseft niet meer zelfstandig thuis te kunnen wonen en ik het proces van het vertrouwde huis naar een nieuwe plek ondersteun en regel. Verdrietige momenten, wanneer een cliënt de begrafenisceremonie van zijn vrouw voor het eerst met mij bekijkt. En zo komt het voor dat ik het ene moment schaterlachend in een badkamer met natte broekspijpen sta en een halfuur later een traan over mijn wang laat lopen bij het zien van een speech van een man die zijn vrouw verloren is. Zoveel soorten mensen achter zoveel verschillende deuren. Schakelen is daarom een belangrijke competentie in mijn werk. Iedere cliënt heeft zijn eigen verhaal en het blijft een uitdaging om iedereen in zijn of haar waarde te laten en de aandacht geven die hij of zij nodig heeft. Maar precies DAT is wat het werken zo uitdagend en mooi maakt.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2018-06-20
Naam blogger: Eline van Wijngaarden