(advertentie)

Het WijkLeerbedrijf is een mooie plek om bij diverse doelgroepen in de zorg praktijkervaring op te doen met stages.

Zo ook voor Alicia. Alicia is een jonge vrouw, moeder van een dochter van 11 jaar en Alicia heeft een droom: ze wil heel graag in de ouderenzorg werken. Er is alleen één probleem, want Alicia heeft hiervoor niet de nodige diploma’s.

Ervaring op doen in de praktijk
Ik maak kennis met Alicia en haar klantmanager vanuit de gemeente.
Alicia heeft al diverse trainingen gevolgd en vrijwilligerswerk gedaan, ze is klaar voor een volgende stap. Om kennis te maken met de ouderenzorg koppel ik Alicia aan enkele cliënten die bij ons in zorg zijn. Wat gespannen kijkt ze uit naar de kennismaking met haar eerste cliënt. Wie zal ze aantreffen achter de voordeur? Hoe zal Mevrouw op haar reageren? Wat voor werkzaamheden zal ze daar gaan doen? Al snel tijdens de kennismaking voelt ze zich op haar gemak. Mevrouw vertelt over zichzelf en waarom ze graag ondersteuning wil. Het voelt alsof ze elkaar al heel lang kennen. Alicia kan zich dat helemaal voorstellen en zegt: “WIJ gaan er samen een mooie tijd van maken!” Ik zie hoe Alicia straalt, ze heeft er echt zin in!

Sterke band
Al snel blijkt dat er een mooie band is tussen Alicia en al haar cliënten. Ze zijn erg op Alicia gesteld. En dat is logisch want Alicia heeft lol in haar werk. Daarbij is Alicia erg leergierig en doet er alles aan om met haar leerproces bij te blijven. Naast haar stages, maakt ze veel huiswerk en zit ze elke avond in de studieboeken. Daarnaast vervult ze ook haar rol als moeder en zorgt ze ervoor dat er een vangnet is op de momenten dat ze echt in de zorg gaat werken en ze dus ook om 7.00 uur in de ochtenden moet beginnen.

Trots
Tijdens een voortgangsgesprek over haar stage vertelt Alicia me opeens dat haar moeder ook ooit bij mij de opleiding tot Verzorgende IG heeft gevolgd. Of, eigenlijk dat ik haar begeleid heb tijdens haar leerproces. Verbaasd kijk ik haar aan en vraag naar de naam van haar moeder. “Ja, inderdaad dat klopt! Wat leuk!” 

Inmiddels is dit al wel weer een jaar of 10 geleden, schat ik zo in. Ach wat leuk zeg. En wat voel ik me enorm trots. Trots op die vrouw die tegenover mij zit. Dat ze het ondanks alles redt, dat ze haar droom achterna kan gaan en dat zij eindelijk zicht heeft op een mooie toekomst. Want dat Alicia in de ouderenzorg wil en kan gaan werken blijkt al snel. Ze haalt haar diploma en neemt het initiatief om te gaan solliciteren, sterker nog ze wordt aangenomen.

Generaties lang
Uiteraard hoop ik dat we nog generatie op generatie mogen opleiden voor het werken in de zorg. Er is hard personeel nodig. Het maakt niet uit voor welke doelgroep je kiest om te werken. Als je door je stages en ervaring hebt kennisgenomen van het vak en je weet wat je wilt, dan kun je er voor gaan! Net als Alicia en haar moeder en vele studenten die op dit moment de opleiding volgen en hun droom achterna gaan!

Mascha Versteeg
Wijkstagemakelaar WijkLeerbedrijf Veenendaal

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2018-11-29
Naam blogger: Mascha Versteeg