Goedenacht, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Minister Hugo de Jonge van VWS past de nieuwe Wet zorg en dwang op een aantal punten aan, nog voordat hij is ingevoerd. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin stelt hij een aantal wijzigingen voor die de wet makkelijker uitvoerbaar moeten maken. De minister houdt wel vast aan de invoeringsdatum van 1 januari 2020.

Verschillende organisaties wilden dat de invoering van de wet werd uitgesteld. Zij zeggen dat de meeste zorgorganisaties nog veel moeten doen om volgens de nieuwe wet te gaan werken. In plaats daarvan is de wet aangepast. De voorgestelde aanpassingen aan de Wzd moeten nog wel door de Eerste en Tweede Kamer worden aangenomen.     

Belangrijke rol voor arts
Een belangrijke wijziging is de vervanging van de Bopz-arts door de Wzd-functionaris. Deze functionaris hoeft geen arts te zijn. Ook een orthopedagoog-generalist (gehandicaptenzorg) of een gezondheidszorgpsycholoog (ouderenzorg) kan deze functie vervullen. Als de Wzd-functionaris een gedragskundige is, dan moet een niet bij de zorg betrokken arts toestemming geven bij een aantal vormen van onvrijwillige zorg (zoals het toedienen van vocht, voeding en medicatie), bij medische controles en bij het beperken van de bewegingsvrijheid. De gedragskundige moet BIG-geregistreerd zijn.   

Cliëntvertrouwenspersoon
Een andere belangrijke wijziging is dat cliënten actief en in begrijpelijke taal geïnformeerd moeten worden over hun mogelijkheden om een cliëntvertrouwenspersoon in te schakelen. Deze taak moet worden uitgevoerd door zorgaanbieders.

Regeldruk
De aanpassingen komen voort uit vragen van verschillende kamerfracties. Zij maakten zich onder meer zorgen dat de nieuwe wet tot meer regeldruk zou leiden. De minister schrijft in zijn kamerbrief dat de Wet zorg en dwang juist voor een vermindering van administratieve lasten zorgt.

Wat is de Wet zorg en dwang?
Op 1 januari 2020 vervangt de Wet zorg en dwang (Wzd) de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). De wet is er om vrijheidsbeperking tegen te gaan. Het uitgangspunt van de wet is dat onvrijwillige zorg alleen wordt toegepast als het echt niet anders kan.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Vilans
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wet zorg en dwang aangepast na kritiek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 mei 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!