Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd beëindigt het verscherpt toezicht op Zorggroep Alliade. Zes maanden geleden stelde de inspectie Alliade onder verscherpt toezicht met als doel de zorgorganisatie tot een integere en beheerste bedrijfsvoering te laten komen. De inspectie oordeelt dat Alliade op de goede weg is. Alliade werkt aan bestuurlijke en organisatorische randvoorwaarden (waaronder een integere en beheerste bedrijfsvoering) die nodig zijn voor het leveren van goede zorg. Het vertrouwen van de inspectie in het lerend vermogen en de verbeterkracht van de organisatie is hersteld. Daarom beëindigt de inspectie het verscherpt toezicht.

Wat was er aan de hand?
De inspectie heeft in samenwerking met de NZa onderzoek gedaan naar ‘goed bestuur’ bij Alliade na informatie over mogelijke belangenverstrengeling. Daarbij heeft de inspectie gekeken of het belang van de kwaliteit en continuïteit van zorg voor cliënten steeds voorop heeft gestaan. Uit dit onderzoek bleek dat Zorggroep Alliade niet altijd vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft gehandeld. Daar komt bij dat er sprake was van belangenverstrengeling. De inspectie constateerde dat de raad van toezicht te veel op afstand stond.

Wat is er veranderd?
Alliade heeft afgelopen half jaar veel goede stappen gezet. De zorgorganisatie heeft onder andere het intern toezicht versterkt. Zo ziet de raad van toezicht rechtstreeks toe op de dochterondernemingen (de BV’s) en is de raad meer betrokken bij de besluitvorming binnen Alliade. De organisatie heeft meerdere maatregelen genomen om te voldoen aan de Governancecode Zorg 2017 om elke vorm of schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Ook investeert Alliade in een transparante, open en veilige cultuur waarin medewerkers elkaar en de raad van bestuur kunnen en durven aanspreken en waarin tegenspraak niet wordt geschuwd. De organisatiekeuzes zijn ingegeven vanuit het belang van de cliënten. Zo zoekt Alliade in het belang van de kwaliteit van de zorg naar mogelijkheden om de structuur van de organisatie te vereenvoudigen en commerciële activiteiten te verminderen.

Hoe nu verder?
Vanwege het herstelde vertrouwen in het lerend vermogen en de verbeterkracht van zowel de raad van bestuur als de raad van toezicht en de verminderde risico’s op onvoldoende integere en beheerste bedrijfsvoering, beëindigt de inspectie het verscherpt toezicht op Alliade. De inspectie zal vanuit haar reguliere toezicht de vorderingen bij Alliade blijven volgen en zo nodig toezichtbezoeken brengen.

Documenten
-Zorggroep Alliade Heerenveen brief aan rvb opheffen verscherpt toezicht 15 juli 2019
-Zorggroep Alliade Heerenveen rapport verscherpt toezicht op goed bestuur juli 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verscherpt toezicht op Zorggroep Alliade beëindigd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 jul 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!