Goedenavond, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Het UMCG heeft samen met verschillende Nederlandse en Duitse samenwerkingspartners een Interreg-subsidie van ruim €1,1 miljoen ontvangen. Met deze subsidie wordt een instrument ontwikkeld waarmee motorisch beperkte patiënten een deel van hun behandeling thuis kunnen ondergaan. Het gaat om patiënten die thuis revalideren na een beroerte of na plaatsing van een heup- of knieprothese en om patiënten met bewegingsbeperkingen als gevolg van de ziekte van Parkinson.

Het project, SMOVE geheten, zorgt ervoor dat de  behandeling  voor de patiënten minder belastend wordt, doordat zij minder vaak naar een zorginstelling hoeven te gaan. Een groot voordeel voor deze vaak minder mobiele patiënten.

Minder klinische behandelingen
Met het te ontwikkelen instrument moeten zorgverleners de bewegingen van de patiënten meer en beter op afstand kunnen volgen,  beoordelen en evalueren, zodat er minder klinische behandelingen noodzakelijk zijn. Naast de voordelen voor de patiënt verlaagt dit de kosten van de gezondheidszorg.  Aan het project werken specialisten en onderzoekers met uiteenlopende achtergronden mee, zowel medisch als meer technisch georiënteerd. Uiteraard hebben de patiënten en hun directe zorgverleners een grote inbreng in de ontwikkeling. 

Vergrijzing
De belasting van de behandelingen is met name een urgent probleem in het noorden van de Duits-Nederlandse grensregio. Dit als gevolg van een relatief sterk vergrijsde bevolking in combinatie met soms grote afstanden tot gespecialiseerde zorg. Het afleggen van deze afstanden is met name zwaar voor patiënten die (neuro)motorisch beperkt zijn. 

Nederlands-Duitse samenwerking
Het project SMOVE zal drie jaar duren. De subsidie is toegekend in het kader van het InterReg V A-Programma Deutschland-Nederland 2014-2020. De samenwerkingspartners in het consortium zijn, naast het UMCG: Twente Medical Systems (penvoerder) en Roessingh R&D aan de Nederlandse kant en Intermedcon, Statex en de medische faculteit van de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster aan Duitse zijde. In het UMCG zijn de afdelingen Neurologie, Bewegingswetenschappen en Orthopedie betrokken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Interreg-subsidie om motorisch beperkte patiënten meer thuis te laten revalideren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 10 sep 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!