Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

De kosten en baten van stageplaatsen in ziekenhuizen verschillen sterk per opleiding. Dit komt door grote verschillen in de stagevergoedingen die studenten ontvangen. Ziekenhuizen maken bovendien nog onvoldoende gebruik van de subsidieregelingen die voor stages bestaan. Dit blijkt uit een onderzoek naar de kosten en opbrengsten van stageplaatsen in ziekenhuizen, dat in opdracht van het ministerie van VWS is uitgevoerd. 

Kosten
De kosten voor het ziekenhuis voor het opleiden van mbo-BBL- en hbo-duaal-studenten bedragen rond de € 17.000 per student per jaar. Het opleiden van mbo-BOL-studenten kost ongeveer € 1.000 per student per jaar. Het opleiden van hbo-voltijdstudenten levert een ziekenhuis per student zelfs een kleine plus op van rond de € 500 à € 1.000 per jaar. De verschillen zijn te verklaren doordat mbo-BBL en hbo-duaalstudenten een hogere vergoeding krijgen dan de overige studenten.

Voordelen
Het onderzoek maakt onderscheid tussen stagebegeleiding op de traditionele manier (één-op-één-begeleiding) en stages waarbij meerdere studenten meelopen met één begeleider. Het begeleiden van meerdere studenten tegelijk biedt volgens de onderzoekers verschillende voordelen. Ziekenhuizen kunnen meer studenten opleiden, studenten werken sneller zelfstandig, de uitval is lager en bij indiensttreding is een kortere inwerktijd nodig. De nieuwe manier van begeleiden is echter niet altijd te realiseren, omdat het nogal wat vraagt van de organisatie. Die moet een verpleegkundige uit de formatie halen. De begeleider die volgens de nieuwe methode werkt, is namelijk zelf niet productief in de zorg en richt zich primair op het begeleiden van studenten. Ook is niet elke student geschikt voor deze nieuwe manier van begeleiden, bijvoorbeeld als de student gebaat is bij meer houvast.

Subsidie
Ziekenhuizen kunnen vanuit verschillende subsidieregelingen een tegemoetkoming ontvangen voor de stagekosten. Niet alle ziekenhuizen benutten die regelingen. Zo doet 85% tot 95% van de ziekenhuizen een beroep op het Stagefonds, maakt 62% gebruik van de regeling Praktijkleren voor mbo-BBL en zet 33% tot 38% het SectorplanPlus voor mbo-BBL en hbo-duaal in voor de bekostiging van stageplaatsen. Een verklaring voor deze onderbenutting ligt buiten de scope van dit onderzoek.  

Hoofdlijnenakkoord 
Het onderzoek is onderdeel van de afspraken uit het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022. Met een geactualiseerd beeld van opleidingskosten in de beroepspraktijk beoogt dit onderzoek onder meer bij te dragen aan een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVZ-ziekenhuizen
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Grote verschillen in kosten ziekenhuisstages
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 31 okt 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!