Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand in Scharendijke op 23 december 2019 een last onder dwangsom opgelegd. Aan de Hand voldoet niet volledig aan een eerder opgelegde aanwijzing. Daarnaast heeft Aan de Hand een tweede aanwijzing gekregen. De zorg bij Aan de Hand, dat opvang aan kinderen met een autisme spectrum of aanverwante stoornis biedt, voldoet niet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp en goede zorg.

Wat is de situatie?
De inspectie gaf Aan de Hand op 10 oktober 2019 een aanwijzing omdat de zorgaanbieder ernstig en structureel tekortschiet op de thema’s ‘uitvoering hulpverlening’, ‘veiligheid’ en ‘organisatie’. Met een aanwijzing verplicht de inspectie een zorgaanbieder de zorg te verbeteren.

De inspectie vindt het zorgelijk dat de eigenaren en begeleiders onvoldoende zijn toegerust voor de complexe doelgroep van Aan de Hand. Zo zijn zij onvoldoende in staat om de veiligheidsrisico’s in te schatten. Aan de Hand kreeg uiterlijk 8 weken de tijd om te voldoen aan de standaard voor zorgvuldige zorg. Aan de Hand heeft binnen deze termijn nog niet aan alle punten van de aanwijzing voldaan. Daarom legt de inspectie nu een last onder dwangsom op.

Verder stelt de inspectie vast dat de directeur Zorg, Personeel en Organisatie is uitgevallen. Hierdoor is het onduidelijk hoe de eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van zorg is vormgegeven. Deze tekortkoming moet Aan de Hand eveneens wegnemen. Om die reden legt de inspectie een tweede aanwijzing op. 

Wat moet Aan de Hand doen?
Aan de hand moet binnen 4 weken zorgen dat iemand de taken van de ontbrekende directeur vervult. Een van de mogelijkheden hiervoor is om een (interim)directeur aan te stellen.

Wat betreft de last onder dwangsom krijgt aan de Hand 6 weken om de nodige verbeteringen door te voeren. Als Aan de Hand hier niet binnen 6 weken aan voldoet, moet zij per week dat niet wordt voldaan een dwangsom betalen van € 5.000,-. Dit met een maximum van € 40.000,-. Zo nodig kijkt de inspectie op dat moment of een aanvullende maatregel van toepassing is.

Maatregelen
Tweede aanwijzing Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand
Last onder dwangsom Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Last onder dwangsom en tweede aanwijzing voor Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 07 jan 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!