Goedenacht, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Het Erasmus Medisch Centrum mag de meerderheid van de aandelen verkrijgen van het IJsselland Ziekenhuis, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verbindt daar wel een voorwaarde aan. De ziekenhuizen moeten de komende vijf jaar jaarlijks aan ons rapporteren op welke wijze zij de initiatieven voor verdere samenwerking vormgeven.

Wij voeren bij voorgenomen concentraties in de zorg een procedurele toets uit. Dat betekent dat wij nagaan of partijen de overname zorgvuldig hebben voorbereid. Ook kijken wij of zij de verwachte effecten van de overname voldoende hebben onderzocht. Als laatste toetsen wij ook of hun plannen correct hebben afgestemd met medewerkers, patiënten en andere betrokkenen (zoals de zorgverzekeraars).  Eerder hadden we groen licht gegeven voor deze concentratie. Naar aanleiding van het bezwaar van een zorgverzekeraar dat zij onvoldoende geïnformeerd waren hebben we de goedkeuring ingetrokken. 

De ziekenhuizen hebben dat nu rechtgezet. Opnieuw hebben zij de zorgverzekeraars en de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel geïnformeerd. Daarmee hebben zij de overname goed afgestemd. Nu moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) hun plannen nog goedkeuren.

Bij onze goedkeuring in april 2019 stelden wij  de voorwaarde dat de ziekenhuizen ons elk jaar informeren hoe zij samenwerken. Die voorwaarde geldt ook voor deze hernieuwde goedkeuring. De ziekenhuizen moeten de NZa jaarlijks informeren over de voortgang van de samenwerking. Zij kunnen zo de leerervaringen meenemen bij de uitwerking van de toekomstige samenwerking voor andere specialismen. De NZa ziet er op toe of deze plannen zorgvuldig worden uitgewerkt. Het is de eerste keer dat de NZa een voorwaarde aan een goedkeuring van een voorgenomen concentratie verbindt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa keurt concentratie Erasmus MC en IJsselland Ziekenhuis alsnog goed
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 mrt 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!