Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

In het rioolwater van Amsterdam, Utrecht en Eindhoven is opnieuw meer cocaïne aangetroffen. In Amsterdam steeg ook de hoeveelheid MDMA in het riool, de werkzame stof in xtc. Maar dit wil niet automatisch zeggen dat het gebruik ook is toegenomen.

Donderdag 12 maart publiceerde het European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction (EMCDDA) de nieuwste resultaten van het rioolwateronderzoek uitgevoerd in 23 landen en 68 Europese steden.

Wat zeggen deze cijfers?
Meer drugs in het rioolwater wil niet automatisch zeggen dat meer mensen cocaïne of xtc zijn gaan gebruiken. Het kan ook zijn dat een even grote groep mensen meer is gaan gebruiken of dat de middelen sterker zijn geworden. Wel bevestigen bevolkingsonderzoeken dat in Nederland relatief veel cocaïne en xtc worden gebruikt. Nederland is in Europa koploper als het gaat om xtc-gebruik en staat op de tweede plaats met cocaïnegebruik onder jongvolwassenen.

Drugsafvallozingen
Lozingen van drugsafval kunnen het beeld dat rioolwateronderzoek geeft ook verstoren. Zo kon voor de regio Eindhoven het methamfetaminegebruik niet berekend worden door een lozing van afval dat vrijkomt bij de productie van crystal meth. Wel blijkt uit het onderzoek dat andere drugs veel meer voorkomen in Amsterdams en Utrechts rioolwater dan methamfetamine.

Aanvullend beeld
Het Trimbos-instituut ziet rioolwateronderzoek als een goede aanvulling op bestaande drugsmonitors zoals bevolkingsonderzoeken en het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Op basis van alleen rioolwateronderzoek kunnen maar heel beperkt conclusies worden getrokken over drugsgebruik.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer drugs in stedelijk rioolwater, maar wat zegt dat?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 15 mrt 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!