Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Sanquin Bloedbank is deze weken gewoon open! Bloed is van vitaal belang, en bloeddonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden.

We roepen donors die vrij zijn van klachten én een oproep gehad hebben dan ook nadrukkelijk op om aankomende week te komen geven op een van onze afnamelocaties. 

Gezondheid
Bij het doneren van bloed geldt dat donors gezond moeten zijn, en geen tekenen van infectie of verkoudheid mogen vertonen. 
• Ben je opgeroepen en gezond? Doe de donortest om te checken of je veilig kunt geven. 
• Een donatie heeft geen nadelige gevolgen voor je eigen immuunsysteem. Er gaat maar een klein deel van de afweercellen mee in de donatie, die worden zeer snel weer aangemaakt.
• Het coronavirus is niet via bloed overdraagbaar. Mocht iemand besmet zijn zonder verschijnselen te vertonen, dan is die donor niet besmettelijk.

Onderzoek naar immuniteit
Sanquin gaat onderzoek doen naar de verspreiding de immuniteit tegen corona in Nederland. Daarvoor worden de bloeddonaties gebruikt die gedurende een week worden uitgevoerd. 

Dankzij de grote hoeveelheid donaties die we gebruiken, is de test accuraat genoeg om correcte uitslagen te geven over hoe immuniteit over de steekproef verloopt. Maar dat werkt alleen op grote aantallen. Op individueel niveau is de test niet accuraat genoeg, waardoor er geen persoonlijke, betrouwbare testuitslag te geven is. De test heeft dus een sterke wetenschappelijke basis, maar geen diagnostische. 

De resultaten op de test worden ook anoniem gemaakt, zoals vereist voor een wetenschappelijk onderzoek, en zullen niet terug te voeren zijn op de individuele donor.

Plasmadonors
Op dit moment schort men de plasmadonaties op, om ruimte op de afnamelocaties te maken voor bloeddonaties. Ze willen de ruimte tussen donors vergroten en hebben daarom minder capaciteit. Zodra het weer mogelijk is, worden plasmadonors opnieuw opgeroepen voor een afspraak.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Sanquin
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: De bloedbank blijft open
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 mrt 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!