Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft huisartsenpraktijk De Oude Toren in Eindhoven een tweede last onder dwangsom gegeven. Deze praktijk heeft de continuïteit, bereikbaarheid en beschikbaarheid van de huisartsenzorg niet goed geregeld. Volgens de inspectie is dit een risico voor de patiëntveiligheid.

Wat is er aan de hand?
Huisartsenpraktijk Oude Toren heeft geen adequate vervanging geregeld voor wanneer de huisarts niet beschikbaar is. Dit geldt zowel overdag, tijdens de avond en nachturen als in het weekend.

Dit bleek uit informatie van de  praktijk, ondersteund door meldingen van collega zorgverleners. Ook zijn er  nog steeds geen maatregelen genomen zodat er patiëntengegevens kunnen worden uitgewisseld met een waarnemend arts. Dit is nodig bij te verwachten zorg tijdens de uren dat de huisarts niet beschikbaar is. De praktijk is de afgelopen maand enkele dagen gesloten geweest door ziekte van de huisarts. Dit bevestigt onze ongerustheid over de continuïteit van de zorg voor de patiënten in deze praktijk.

In december 2019 kreeg deze praktijk al een last onder dwangsom omdat de continuïteit van de zorg in de avond, nacht en weekend niet goed is geregeld. Daarna volgde in januari 2020 een aanwijzing van de inspectie omdat ook de continuïteit van de zorg tijdens de praktijkuren niet goed geregeld is.

Hoe nu verder?
Gezondheidscentrum Oude Toren moet van de inspectie onmiddellijk zorgen voor goede afspraken over de continuïteit van de zorg van de patiënten tijdens de dag, avond, nacht en weekenduren. Ook moet er een goede overdracht komen, specifiek voor de uitwisseling en borging van patiëntgegevens. Gebeurt dit niet, dan krijgt de praktijk wekelijks een boete van €2.000,- met een maximum van €20.000,-. Indien deze voorwaarden niet wordt nageleefd kan de inspectie nog een derde last onder dwangsom opleggen.

Documenten
Zakelijke weergave LOD Gezondheidscentrum De Oude Toren mei 2020


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe last onder dwangsom voor huisartsenpraktijk De Oude Toren in Eindhoven
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 mei 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!