Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat sommige ziektes die ouderen een verhoogde kans geven op ernstige COVID-19, over het hoofd worden gezien. Mensen met deze aandoeningen hebben mogelijk meer bescherming en specifiekere behandelingen nodig.

In een onderzoek van de University of Exeter en de University of Connecticut werd gekeken onder welke omstandigheden mensen het grootste risico lopen op het virus. Het team gebruikte gegevens van 448 mensen van 65 tot 86 jaar met COVID-19. Ze vergeleken de informatie van deze groep met meer dan 250.000 andere ouderen.

Uit het onderzoek bleek dat ouderen met een diagnose van dementie drie keer zoveel kans hebben om COVID-19 op te lopen dan ouderen zonder dementie. Dit zou kunnen komen door het proces van dementie zelf, maar een grotere blootstelling aan het virus in verpleeghuizen zou ook een oorzaak kunnen zijn. Het was al langer bekend dat bepaalde ziektes zoals diabetes COVID-19 verergeren, maar het is voor het eerst dat ook dementie een belangrijke risicofactor blijkt te zijn.

De onderzoekers vonden naast dementie ook een hoger risico op ernstige COVID-19 bij mensen met depressie, atriumfibrilleren en nieraandoeningen. De risico’s zouden voor hen kunnen toenemen met dertig tot tachtig procent.  Aan de andere kant kwam er uit het onderzoek dat beroertes en hartaandoeningen geen bijzonder verhoogd risico geven op hevige COVID-19, omdat deze aandoeningen in het onderzoek ongeveer even vaak voorkwamen bij mensen met en zonder COVID-19.

Met de gegevens van de deelnemers aan het onderzoek, werd er ook ontdekt dat oudere mannen een 80% hogere kans hebben op ernstige COVID-19 dan vrouwen. Ook opleidingsniveau speelt een rol: ouderen zonder onderwijskwalificaties hadden volgens het onderzoek ongeveer 70 procent meer kans op hevige COVID-19 dan mensen met een hogere opleiding. Het onderzoek was gericht op ouderen met veelvoorkomende ziektes bij ouderen, dus de resultaten kunnen anders zijn voor jongere mensen of mensen met andere aandoeningen.

Professor David Melzer, die het onderzoeksteam leidde, vertelde: “De eerste resultaten suggereren dat sommige ziekten bij ouderen mogelijk over het hoofd gezien zijn. Het gaat dan met name over dementie, atriumfibrilleren, verminderde nierfunctie en depressie. Onze resultaten zouden het COVID-19-onderzoek naar de behoeftes van ouderen met diagnoses van deze ziektes kunnen stimuleren, omdat de risico's die ouderen lopen dus erg uiteenlopen. 

Dr. Janice Atkins, die ook meewerkte aan het onderzoek, zei: “De resultaten van de COVID-19 tests zijn een belangrijk hulpmiddel voor onderzoekers. Er blijkt dat sommige aandoeningen onevenredig vaak voorkomen bij ouderen die ernstige COVID-19 ontwikkelen. Dit kan gevolgen hebben voor degenen die over het beleid beslissen tijdens de toekomstige fases van de COVID-19 uitbraak.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Eva Jacobse
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : University of Exeter
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aandoeningen als dementie worden over het hoofd gezien als het gaat om ernstige COVID-19 bij ouderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers
  • Datum: 25 mei 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!