Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Zeven bedrijven of personen hebben een boete gekregen voor reclame op internet voor niet-geregistreerde (homeopathische) geneesmiddelen. De homeopathische middelen zouden werken tegen ziekten als griep, kinkhoest, meningokokken, tetanus, malaria, hepatitis A, buiktyfus en het coronavirus. Deze verboden reclames zijn overtredingen van de Geneesmiddelenwet.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de bestuurlijke boetes opgelegd voor overtredingen in de tweede helft van vorig jaar en voor één overtreding dit jaar. De boetes variëren van 1.125 tot 15.000 euro. Opgeteld is 34.875 euro aan boetes opgelegd.

Kijk hier voor welke middelen een boete werd opgelegd

Reclameverbod
Geneesmiddelen mogen in Nederland alleen op de markt komen als er door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een handelsvergunning is afgegeven. Ook voor homeopathische geneesmiddelen kan een vergunning worden afgegeven. Als er voor een middel geen handelsvergunning is afgegeven, mag er geen reclame gemaakt worden. Gebeurt dat toch, dan is dat een overtreding van de Geneesmiddelenwet.

Coronavirus
In zes gevallen gaat het om overtredingen in de tweede helft van 2019, nog voor de coronacrisis. In één geval gaat het om een recente overtreding over werking tegen het coronavirus.

De inspectie heeft kortgeleden gewaarschuwd tegen reclames voor middeltjes of niet-geregistreerde ‘medicijnen’ die zouden helpen tegen het coronavirus. Ook heeft de inspectie recent gewaarschuwd tegen alternatieve corona-testen en corona-behandelingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inspectie legt boetes op voor reclame voor niet-geregistreerde homeopathische geneesmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 mei 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!