Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

52% van de mantelzorgers van bewoners in het verpleeghuis wil een verdere versoepeling van  de bezoekregeling van verpleeghuizen. Ze geven aan bij een tweede golf vooral meer (fysiek) contact te willen hebben. Men is zich bewust van de gezondheidsrisico’s, maar ze willen meer mogelijkheden voor maatwerk. Bijvoorbeeld als de naaste achteruit gaat of bij bijzondere gebeurtenissen. Dit blijkt uit onderzoek op initiatief van Zilveren Kruis in samenwerking met MWM2. Het onderzoek naar de beleving en wensen van mantelzorgers is uitgevoerd onder cliënten van de zorgkantoren van Zorg en Zekerheid, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis.

“Het is dubbel. Vader is wel eenzaam geweest”, aldus een van de respondenten. Mocht er een nieuwe lockdown komen, dan moet kwaliteit van leven het uitgangspunt zijn. Iets minder dan de helft wil de bezoekregeling hetzelfde houden. Ook al maken zij zich zorgen over de eenzaamheid en fysieke gezondheid van hun naasten. “Gezondheid gaat voor alles”, zegt een van de mantelzorgers. Bestuurder Vivian Broex van Zorgspectrum wil dat kwaliteit van leven centraal komt te staan: “We worstelden met de begrippen ‘veiligheid’ en ‘welbevinden’. We konden niet om collectieve maatregelen heen. Ik hoop dat we een tweede golf kunnen voorkomen, maar anders willen wij nooit meer collectief de deuren van verpleeghuizen op slot. Maatwerk moet mogelijk zijn, zodat er keuze is.”

Open verpleeghuis in tijden van corona kan
“Door het bezoekersverbod werden we plotseling geconfronteerd met een manier van werken die haaks stond op waar we voor staan. Er werden geen gesprekken meer gevoerd met de cliënt en familie over wat belangrijk was voor het welbevinden. Welzijn van onze bewoners was vernauwd tot ‘niet ziek worden door corona’. Er ontstonden intens verdrietige dilemma’s”, aldus Broex.

“We zochten naar mogelijkheden om meer naar de stem van de cliënt en naasten te kunnen luisteren. En zo is bij ZorgSpectrum het Ethisch Kompas ontwikkeld.  Een hulpmiddel om in het beleid de wensen en behoeften van de cliënt en naasten centraal te stellen en infectiepreventie te waarborgen. Samen met de cliënt en naasten gaan we in gesprek en op zoek naar passende mogelijkheden.”

Duidelijkheid over bezoekmogelijkheden momenteel cruciaal bij besluit opname verpleeghuis
Vanaf 1 juli gaan de deuren van verpleeghuizen weer open. Maar onzekerheid over maatregelen bij een nieuwe (lokale) uitbraak bestaat nog steeds. Zorgkantoren horen van zorgaanbieders en klanten dat die onzekerheid ook zorgt voor terughoudendheid bij een besluit tot opname in het verpleeghuis. Veel mensen blijven liever nog even thuis wonen, dan dat ze verhuizen naar het verpleeghuis. Georgette Fijneman, directievoorzitter Zilveren kruis: “Hopelijk komt er duidelijkheid over de mogelijkheden voor bezoek en contact bij een eventuele volgende golf. De uitkomsten van het onderzoek en de ervaringen van Zorgspectrum sluiten op elkaar aan: maatwerk en keuzemogelijkheden voor ouderen en hun familie. De oproep die eruit voortkomt is duidelijk: welbevinden en kwaliteit van leven verdienen een grote plek in bezoekregelingen en richtlijnen. Transparantie over de maatregelen bij een volgende golf is gewenst.”

Maatwerk mogelijk
Dat het mogelijk is om vanuit kwaliteit van leven te redeneren én het collectieve belang blijkt uit een van de verhalen van Zorgspectrum. Omdat zijn vrouw niet meer op bezoek kon komen, werd een 85-jarige man met dementie somber en ging steeds minder eten en drinken. Normaal werd hij dagelijks door zijn vrouw geholpen bij de avondmaaltijd. Samen met het verpleeghuis werd gezocht naar een oplossing met zo min mogelijk risico. De echtgenote paste haar sociale leven zoveel mogelijk aan en kwam met een mondkapje elke dag weer helpen bij het eten. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorgverzekeraars Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Helft mantelzorgers wil andere bezoekregeling verpleeghuis bij tweede coronagolf
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 jun 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!