Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de NVZ overeenstemming bereikt over een passende vergoeding voor gederfde inkomsten en extra kosten in het coronajaar 2020. Het kan hierbij om enkele miljarden euro’s gaan. Doel van de steunmaatregelen van de zorgverzekeraars is het neutraliseren van de financiële impact van Corona op ziekenhuizen, om zo bij te dragen aan de continuïteit van de Nederlandse ziekenhuiszorg.

Continuïteit ziekenhuiszorg
Dirk Jan van den Berg, voorzitter van ZN: “Zorgverzekeraars hebben grote waardering voor de inzet van ziekenhuizen in deze bijzondere periode. De zorg voor coronapatiënten heeft een enorme impact gehad op hun organisatie en financiën. Eerst hebben zorgverzekeraars liquiditeitsproblemen bij ziekenhuizen voorkomen door voorschotten te verstrekken. Eerder al gaven de zorgverzekeraars aan dat zij de effecten van de coronacrisis op de financiële situatie van ziekenhuizen in 2020 willen neutraliseren, dus binnen de gemaakte afspraken niet een negatief resultaat laten zien. Ik ben blij dat we nu met deze unieke regeling, in het belang van verzekerden, een belangrijke bijdrage leveren aan de continuïteit van onze ziekenhuiszorg. Ziekenhuizen kunnen zich hierdoor weer volledig richten op het verder op gang brengen van de reguliere zorg.”

Geen ziekenhuis in het rood
Ad Melkert, voorzitter van de NVZ: “We zijn blij dat het akkoord er is want de kans dat een ziekenhuis als gevolg van Corona in de financiële problemen komt is met deze afspraken geminimaliseerd. De belofte is dat er geen ziekenhuis in het rood komt als gevolg van corona. De afspraken vormen een goede basis voor de verdere uitwerking. Onder de voorwaarde dat het model de komende maanden doorgerekend wordt en verder wordt verfijnd. We zullen het komende jaar samen met de zorgverzekeraars goed bewaken dat dit doel ook gerealiseerd gaat worden. Wij verwachten dat de minister van VWS zijn verantwoordelijkheid neemt om zijn inspanningsverplichting, die wij verwelkomen, in te zetten om te voorkomen dat ziekenhuizen in de rode cijfers belanden.”

Faire compensatie
Mirjam van Velthuizen, lid raad van bestuur UMC Utrecht, namens het bestuur van de NFU: “We zijn blij dat de intensieve gesprekken hebben geleid tot een faire compensatie van de financiële effecten van Covid-19, voor zover het de zorg betreft. We hebben met elkaar voor een zeer complexe situatie een oplossing gevonden die recht doet aan de inzet van ziekenhuizen in deze crisis én zorgvuldig omgaat met de premiegelden die elke Nederlander betaalt. Dit resultaat betekent echter niet dat de umc’s nu geen financiële zorgen meer hebben. Integendeel. Tijdens de Covid-crisis was de zorg voor patiënten met Corona de hoogste prioriteit. Klinisch en labonderzoek lagen nagenoeg stil. Met hoge kosten als gevolg. Hierover gaan we in gesprek met het ministerie van OCW samen met VWS. We hopen op eenzelfde constructieve benaderingswijze als in de gesprekken met ZN.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NVZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgverzekeraars en ziekenhuizen sluiten akkoord over coronaregeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 jul 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!