Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Geef zorgmedewerkers voorrang bij testen op coronavirus. Dat bepleitten ActiZ, vakbond NU ’91 en  beroepsvereniging V&VN  in de Volkskrant. ActiZ pleit daarnaast voor een breder testbeleid en meer transparantie over regionale cijfers.

Sneller testen
‘Als wachttijden voor de GGD-teststraten te lang oplopen, betekent dit dat zorgmedewerkers langer in onzekerheid verkeren of zij het virus onder de leden hebben. Tot er een uitslag is mogen ze bovendien niet werken en dat betekent een hogere werkdruk voor collega’s,’ stelt ActiZ. De zorg aan ouderen of chronisch zieken kan immers niet stopgezet worden. ActiZ pleit voor voorrang voor mensen in vitale beroepen, waaronder zorgmedewerkers, op het testen en ontvangen van een uitslag. Dit moet in elk geval geregeld zijn in regio’s waar de afgesproken termijnen nu niet gehaald kunnen worden. Er zijn GGD-regio’s waar dat al geregeld is maar nog lang niet overal.  

Ruimer testen
Naast deze voorrang wil ActiZ dat er breder getest kan worden wanneer er een besmetting is vastgesteld in de naaste omgeving. Ook medewerkers die geen klachten hebben, maar wel in contact zijn geweest met iemand met een Covid-19 besmetting, zouden zich moeten kunnen laten testen. Nu kan dat nog niet. Alleen zorgmedewerkers met klachten die passen bij Covid-19 mogen getest worden. Ruimer testen kan helpen om de verspreiding van het virus te beperken.

Regionale inzichten
Nu er een toename is van het aantal besmettingen, is het voor zorgorganisaties des te belangrijker om de regionale situatie en cijfers te kennen. ‘Wat is de besmettingsgraad of de mate van verspreiding in een bepaald gebied?’ Op basis van die informatie willen zorgorganisaties hun beleid kunnen baseren. ActiZ heeft daarom alle GGD’en nadrukkelijk opgeroepen om die informatie zo snel en eenduidig als mogelijk te delen met de zorgorganisaties in hun regio.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geef zorgmedewerkers voorrang bij testen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 jul 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!